Aizsardzības ministrija: pienācis laiks atdot parādu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemessardzē ir 18 bataljoni, kas sadalīti pa trim novadiem. Taču organizācija pilda uzdevumus visā Latvijas teritorijā un piedalās starptautiskajās operācijās, tāpēc sadalījums neatbilst tās darbībai. Zemessardzes reorganizācijā tiks ieguldīti 70 miljoni eiro.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Zemessardzes novadu apakšnodaļas tiks pārveidotas par Kājnieku brigādēm, informēja aģentūru LETA Aizsardzības ministrijā. Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis uzdevis Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandierim Raimondam Graubem veikt reorganizāciju līdz 1. jūlijam.

Латвийская армия - Sputnik Latvija
Eksperts: jaunā drošības koncepcija jau sen nav aktuāla

Bergmanis norādīja, ka laikā, kad valsts taupīja līdzekļus, Zemessardze ir cietusi visvairāk, tāpēc, pienācis laiks "atdot parādu". Šim nolūkam nepieciešama maksimāla zemessardzes integrācija NBS sastāvā.

Patlaban Zemessardzē ir 18 bataljoni, kas sadalīti pa trim novadiem. Taču organizācija pilda uzdevumus visā Latvijas teritorijā un piedalās starptautiskajās operācijās, tāpēc sadalījums neatbilst tās darbībai. Aizsardzības ministrija informē, ka plānots izveidot četras brigādes. Ar mērķi uzlabot kaujas gatavību Zemessardzes reorganizācijā tiks ieguldīti 70 miljoni eiro.

Atbilstoši jaunajai aizsardzības koncepcijai, Zemessardzei tiks piešķirta ievērojama loma valsts aizsardzībā.

"Zemessardze ir lielākā un teritoriāli visplašāk pārstāvētā NBS struktūra. Zemessardze dod iespēju brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību un aizsardzību.

Zemessardzes integrācija NBS kopējā struktūrā ir uzskatāma par vienu no NBS attīstības plāna īstenošanas pamatelementiem, tādejādi nodrošinot resursu efektīvu personāla plānošanu," — teikts koncepcijā.

Военный в Латвии - Sputnik Latvija
Patriotiska dzīve: skolēnus gaida armijā

Savukārt Aizsardzības ministrijā ievēroja, ka pērn Latvijas pilsoņu vēlme iestāties Zemessardzē bija ļoti liela — tās rindās stājušies 1210 jauni puiši un 991 cilvēki vecumā līdz 35 gadiem.

Jaunā aizsardzības koncepcija paredz arī jaunsargu skaita pieaugumu. Piemēram, tajā teikts, ka līdz 2024. gadam jaunsargu kustībai jāpiesaista katrs desmitais skolēns. Taču pagaidām nav zināms, kā to īstenot, jo kustība ir brīvprātīga.

Reiz zemessardzi veidoja brīvprātīgo apvienības, kas vēlāk pievienojās NBS. Pašlaik armijā dien vairāk nekā 5000 karavīru, bet Zemessardzē — aptuveni 8000. Līdz 2020. gadam šo skaitu paredzēts palielināt līdz 11-12 tūkstošiem.

Ziņu lente
0