Politika

KF vēstniecība: 16. marta gājiens – Hitlera līdzgājēju glorifikācija

© Foto : alinco_fanПосольство Российской Федерации в Риге
Посольство Российской Федерации в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Nirnbergas tribunāla spriedumu, visas Waffen SS struktūrvienības, ieskaitot "latviešu SS brīvprātīgo leģionu" (15.un 19. SS grenadieru divīzijas) atzītas par noziedzīgām organizācijām, atgādināja Krievijas diplomātiskās misijas pārstāvji.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Viedoklis
Leģiona piemiņas diena - maldi vai meli?
RĪGA, 16. marts — Sputnik. Krievijas vēstniecība Latvijā uzskata 16. marta gājienu Rīgā par apvainojumu miljoniem nevainīgi bojāgājušo dažādu tautību cilvēku piemiņai un Latvijas starptautisko saistību neievērošanu, paziņoja Sputnik diplomātiskās misijas pārstāvji.

Ik gadus 16. martā Rīgā norisinās bijušo SS leģionāru gājiens.

Vēstniecībā atgādināja, ka saskaņā ar Nirnbergas tribunāla spriedumu, visas Waffen SS struktūrvienības, ieskaitot "latviešu SS brīvprātīgo leģionu" (15.un 19. SS grenadieru divīzijas) atzītas par noziedzīgām organizācijām.

"Ja runa ir par "piespiedu" iesaukumu SS divīzijā, cilvēks, kurš dienējis noziedzīgā organizācijā piespiedu kārtā, diez vai leposies ar to pēc vairāk nekā 70 gadiem. Kad cilvēks izjūt lepnumu un nekautrējas par to runāt, tad izvēle par iestāšanos tajā bija apzināta," — norādīja vēstniecībā.

Krievijas diplomātiskā misija uzsvērusi, ka tieši tāpēc publisks gājiens Eiropas galvaspilsētas centrā, kurā piedalās jaunieši un politiķi, ir mēģinājums glorificēt tos, kuri devuši zvērestu Hitleram.

Attaisnojumam nav pamata

Aleksandrs Čubarjans, Latvijas un Krievijas Vēsturnieku komisijas līdzpriekšsēdētājs uzskata, ka nav pamata attaisnot sadarbību ar hitlerisko Vāciju.

Шествие легионеров Ваффен СС и их сторонников в Риге - Sputnik Latvija
Neslavas diena

"Šī ir Otrā pasaules kara vēstures daļa — tā saucamais kolaboracionisms, kas nosodīts gan politiski, gan juridiski. Tas pieminēts visās konferencēs, kurās piedalījušies uzvarētāju valstu – PSRS, ASV un Lielbritānijas līderi. Par to pieņemts Nirnbergas tribunāla spriedums," — uzsvēra Čubarjans.

Vēsturnieks norādīja, ka Nirnbergas tribunāls nosodījis ne tikai nacistus — konkrētas personas, bet arī nacisma ideoloģiju un praksi.

"Nevajag aizmirst, ka pēc kara daudzās valstīs norisinājās tiesas procesi – cilvēki tika tiesāti par sadarbību ar vāciešiem. Daudzi tika nošauti un pakārti. Norvēģijas premjerministram Vikdunam Kvislingam saskaņā ar tiesas lēmumu tika izpildīts nāves sods. Francijā arī tika nošauti daudzi kolaboracionisti, ieskaitot valsts vadītājus. Tāpēc neredzu iemeslu attaisnot sadarbību ar fašistiem," — secināja Čubarjans.

Ziņu lente
0