Lietuvā Tihanovsku atzinuši par Baltkrievijas prezidenti

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasВыборы президента Белоруссии
Выборы президента Белоруссии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija iepriekš neuzdrošinājās atzīt Svetlanu Tihanovsku par likumīgi ievēlētu Baltkrievijas prezidentu, savukārt Lietuvas Seims šo soli ir spēris.

RĪGA, 11. septembris – Sputnik. Lietuvas Seims pieņēma rezolūciju, kurā nosauca Svetlanu Tihanovsku par ievēlēto Baltkrievijas līderi, vēsta Sputnik Lietuva.

"Seims aicina starptautisko sabiedrību atbalstīt Svetlanu Tihanovsku – līderi, kuru ievēlēja baltkrievu tauta, – un pēc viņas iniciatīvas izveidoto tautas pārstāvēšanas iestādi – koordinācijas padomi – viņu tieksmē pie jaunām demokrātiskām parlamenta un prezidenta vēlēšanām," teikts rezolūcijas tekstā.

Президент Беларуси Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Intervija
Lukašenko par protestiem, automāta nēsāšanu un pirmstermiņa vēlēšanām

Rezolūcijas autori piedāvā vērtēt esošā prezidenta Aleksandra Lukašenko rīcību, noslēdzot kaut kādas jaunas vienošanās, kā "valsts aneksiju". Tāpat deputāti uzsvēra, ka jaunu starptautisku līgumu parakstīšana ar Krieviju "ierobežo baltkrievu tautas suverenitāti".

Tāpat Lietuvā vēlas pieprasīt, lai Krievija "neiejaucas Baltkrievijas iekšpolitikā un ārpolitikā, neatbalsta neleģitīmā baltkrievu līdera darbības centienos noslēgt jaunas starpvalstu vienošanās, kuras ierobežotu baltkrievu tautas suverenitāti", un gadījumā, ja būs centieni "ierobežot valsts suverenitāti ar pretlikumīgiem līdzekļiem", ir gatavi ieviest papildu sankcijas gan pret KF, gan pret Lukašenko.

Rezolūcijas autori aicina atbalstīt Svetlanu Tihanovsku un Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomi tieksmē pie "jaunām, caurspīdīgām un demokrātiskām procedūrām atbilstošām parlamenta un prezidenta vēlēšanām".

Iepriekš Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka ĀM neredz iespēju atzīt Svetlanu Tihanovsku par uzvarētāju Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās.

Operācija "Venecuēla"

Federācijas Padomes loceklis Aleksejs Puškovs atgādināja, ka Huana Gvaido atzīšana par ievēlēto Venecuēlas prezidentu 2019. gadā nepalīdzēja viņam iegūt varu valstī.

"Atzīstot Tihanovsku par ievēlēto Baltkrievijas līderi, Lietuva devusi startu baltkrievu "operācijai Gvaido", lai gan Venecuēlā šī operācija tā arī neizdevās. Izskatās, ka ķīviņā par Baltkrieviju Lietuva uzņēmusies "šķēpa uzgaļa" lomu, pie tam, ka tās vārpstu rokās tur pavisam citi spēki," atzīmēja Puškovs.

​Tāpat viņam radies jautājums par to, kāpēc Lietuva tādā gadījumā joprojām nav atsaukusi savu vēstnieku no Baltkrievijas.

"Ja Lietuvas varasiestādes uzskata Tihanovsku par "ievēlēto Baltkrievijas līderi" un ieviesa personīgas sankcijas pret Lukašenko, kas nozīmē, ka neatzīst viņu, tad kā tām var būt diplomātiskās attiecības ar Baltkrieviju? Vēstniekam ir jābūt atsauktam. Dīvaini dubultstandarti, ņemot vērā pretenzijas uz augstajiem principiem," uzrakstīja Puškovs savā Twitter lapā.

​Tikmēr Lietuvas vēstnieks Baltkrievijā Andrjus Puloks kopā ar citiem ES vēstniekiem atrodas Nobela prēmijas laureātes Svetlanas Aļeksijevičas dzīvoklī, lai, pēc viņa sacītā, neļautu viņu arestēt – pārējie Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomes prezidija locekļi jau ir vai nu aizturēti, vai ir izbraukuši no valsts. Kompāniju Pulokam sastāda Latvijas vēstnieks Einars Semanis.

Lietuvas roka

Lukašenko vairākkārt paziņojis, ka protesti Baltkrievijā tiek vadīti no Lietuvas, Polijas, Čehijas un Ukrainas.

KF ĀM vadītājs Sergejs Lavrovs iepriekš paziņoja, ka Lietuva savā uzvedībā saistībā ar situāciju Baltkrievijā jau pārkāpusi visas pieklājības robežas. Pēc ministra sacītā, ir pamats uzskatīt, ka Lietuvas varasiestādes un Tihanovska "strādā nebūt ne ar demokrātiskām metodēm, un metodēm, kurās ne īpaši izpaužas cieņa pret Baltkrievijas Republiku".

Vakar Lietuvas ĀM vadītājs Lins Linkēvičs paziņoja sociālajos tīklos, ka apsprieda situāciju Baltkrievijā ar Lielbritānijas ĀM vadītāju Dominiku Rābu.

​Atgādināsim, ka Baltkrievijā kopš 9. augusta turpinās protesta akcijas pēc prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komitejas oficiālajiem datiem, uzvarēja Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% vēlētāju balsu. Otrajā vietā ir opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska, kura ieguva nedaudz vairāk par 10% balsu. Opozīcija neatzina oficiālos vēlēšanu rezultātus. Tihanovska izbraukusi no valsts uz Lietuvu.

Акция в Вильнюсе в поддержку протестующих в Белоруссии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lietuva ir pārskaitusies: Baltkrievija nevēlas maksāt un nožēlot grēkus

ES paziņoja, ka neuzskata Baltkrievijā notikušās prezidenta vēlēšanas par taisnīgām un godīgām, kā arī atteicās atzīt to rezultātus. Turklāt ES līderi vienojās par individuālo sankciju ieviešanu pret Baltkrieviju par vardarbības pielietošanu pret demonstrantiem un, kā uzskata Eiropas Savienībā, par vēlēšanu falsifikāciju. Saraksts, kurā jābūt iekļautiem aptuveni 20 augstākā līmeņa ierēdņiem, pagaidām tiek saskaņots ES Padomē. Eiropas Savienība grasās sniegt finanšu palīdzību pilsoņu sabiedrībai, neatkarīgajiem medijiem, kā arī cilvēkiem, kuri cietuši no Baltkrievijas kārtības sargu izdarībām.

Baltijas valstis rosināja sava saraksta saskaņošanu ar personām, pret kurām ieviesīs sankcijas, tajā iekļauts prezidents Aleksandrs Lukašenko un vēl 29 Baltkrievijas amatpersonas. Saraksts tika paziņots 31. augustā.

Ziņu lente
0