Baltijā "atmazgā" ārvalstu bankas uz Krievijas rēķina, uzskata eksperte

© REUTERS / Ints KalninsSwedbank
Swedbank - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ekonomiste norādīja, ka Krievijas iekļaušana šajā ķēdītē izskatās neloģiski, jo vienā no Baltijas valstīm bankas pilnībā pārtvērušas Savienotās Valstis.

RĪGA, 16. marts – Sputnik. Baltijā vēlas "atmazgāt" Skandināvijas bankas, izdomājot informācijas iepludināšanu no Krievijas puses, sarunā ar portālu RuBaltic.ru pastāstīja ekonomiste, neatkarīgā eksperte Jevgēņija Zaiceva.

Iepriekš Lietuvas mediji publicēja materiālu par to, kā Krievija izspiežot no Baltijas bankas SEB un Swedbank. Portāls atsaucās uz zviedru izdevuma "Dangens Industri" redaktoru Peteru Magnusu Nilsonu, kurš klāstīja, ka Krievija iepludinot informāciju par naudas atmazgāšanu caur šīm bankām.

Иностранная валюта - Sputnik Latvija
Latvijas ekonomikas būvi grauj nost: ar ko beigsies banku remonts

Zaiceva konstatēja, ka lietuviešu žurnālisti vienkārši "paķēruši" nepārbaudītu faktu un ierunājušies par Baltijā iemīļoto "Kremļa rokas" tēmu.

Ekonomiste atzīmēja, ka tamlīdzīga informācija labi iekļaujas Rietumu koncepcijā: viss ļaunums pasaulē ceļas no Krievijas.

Zaiceva uzsvēra, ka pie tam mēģinājums iekļaut Krieviju šajā bankas "ķēdītē" pat neizskatās loģiski, jo, piemēram, Latvijā visas bankas jau sen "pārtvērušas" Savienotās Valstis.

"Acīmredzot, runa ir par kaut kādu attaisnošanos vai ne īpaši prātīgu aizsargāšanos no uzbrukumiem negodīgajām SEB un Swedbankai," ekonomistes teikto citēja Sputnik Lietuva.  

Skandāls ap skandināvu bankām

Pērnā gada februārī parādījās aizdomas, ka lielākā banka Zviedrijā – Swedbank ir iesaistīta naudas atmazgāšanā kopā ar Danske Bank. Zviedru telekanāla SVT žurnālistu izmeklēšana liecināja, ka starp abu banku "aizdomīgajiem kontiem" pārskaitīti aptuveni četri miljardi eiro.

Купюра 500 евро - Sputnik Latvija
Uzdevums bija šo naudu eliminēt: nerezidentu noguldījumu daļa Latvijā samazinājās līdz 6%

Pēc tam Danske Bank paziņoja, ka pārtrauc darbību Baltijas valstīs un Krievijā. Tobrīd Latvijā un Igaunijā tika paustas bažas, ka tādu pašu lēmumu varētu pieņemt arī citas Skandināvijas valstu bankas, kam ir atvērtas filiāles Baltijas valstīs.

Pie tam 2019.gada maijā pēc prezidenta vēlēšanām Lietuvā intervijā Sputnik Lietuva eksperts Aleksandrs Nosovičs atzīmēja, ka Gitana Nausēdas uzvara bija iepriekš paredzama, jo aiz viņa "popularizācijas" stāvēja Skandināvijas banku lielais kapitāls. Eksperts atzīmēja, ka Baltijas valstīm raksturīgs Skandināvijas uzņēmumu, it īpaši banku pārsvars ekonomikā. Nosovičs norādīja: kas koncentrē īpašumu valstī, tas arī atvedis pie varas savu kandidātu.

Ziņu lente
0