Pirmais saslimušais Igaunijā: koronavīruss sasniedzis Baltijas valstis

© REUTERS / Kim Kyung-HoonПожарные в защитных костюмах помещают в машину скорой помощи заболевших пассажиров круизного лайнера Diamond Princes, помещенного в карантин у японского порта Йокогама
Пожарные в защитных костюмах помещают в машину скорой помощи заболевших пассажиров круизного лайнера Diamond Princes, помещенного в карантин у японского порта Йокогама - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas iedzīvotājs atvedis infekciju no Irānas, Lietuvā izsludināts ārkārtas situācijas režīms, Latvija mediķi izvilkuši speciālos aizsargtērpus.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Igaunijā reģistrēts pirmais inficēšanās gadījums ar jaunā tipa koronavīrusu (COVID-19), vēsta RIA Novosti.

"Šorīt tika saņemta informācija par to, ka Igaunijā vakar vakarā tika atklāts pirmais inficētais. Runa ir par pastāvīgo Igaunijas iedzīvotāju, kurš nav tās pilsonis. Precīzāku informāciju sniegs Veselības departaments," pastāstīja republikas sociālo lietu ministrs Tanels Kijks.

Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Koronavīruss Latvijā: "ātrie" 9 reizes izbrauca pie pacientiem, kuri atgriezās no Itālijas

Pēc ministra sacītā, inficētais ieradās Igaunijā trešdienas vakarā no Irānas, kur kopējais inficēšanās ar koronavīrusu gadījumu skaits sasniedzis 139, no tiem 19 gadījumos cilvēki nomira. Patlaban viņš ir izolēts. Igaunijā viņš ieradās ar autobusu no Rīgas, gaisa un jūras transportu viņš nav izmantojis.

Vakara Lietuvas valdība izsludināja ārkārtas situāciju visā valstī sakarā ar COVID-19 izplatīšanās draudiem, vēsta Sputnik Lietuva. Par Ārkārtas situāciju valsts operatīvā centra vadītāju norīkots veselības ministri Aurēlijs Veriga. Lietuvas valdība likusi Santarišku klīniku Viļņā ierobežot pacientu uzņemšanu un atcelt plānveida operācijas, izņemot gadījumus, kad pacientam ir nepieciešama pastāvīga ārstēšanās stacionārā, viņa stāvoklis var strauji pasliktināties bez operācijas un ja viņš atrodas reabilitācijā. Atceltas arī konferences un masveida pasākumi mediķiem slimnīcas teritorijā.

Taču Lietuvā pagaidām nav apstiprināti saslimšanas gadījumi: no daudziem cilvēkiem, kuri vērsās ar koronavīrusa simptomiem, dažiem tika diagnosticēta sezonālā gripa, citi tika ievietoti slimnīcā ar citām infekcijas slimībām, taču lielākā daļa tika izrakstīti un nosūtīti uz mājām.

Latvijas Krīzes vadības padome pieņēma lēmumu neizsludināt ārkārtas situācijas režīmu. Veselības ministre Ilze Viņķele savā Twitter lapā paskaidroja, ka Latvijas likumi ļauj operatīvāk reaģēt un piešķirt budžeta finansējumu neparedzētiem apstākļiem, nekā Lietuvas likumi.

​Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests publicēja savā Facebook lapā divu ārstu brigāžu foto speciālos aizsargtērpos un atgādināja, ka Latvijā joprojām nav reģistrēts neviens COVID-19 saslimšanas gadījums.

"Brigāde izsaukumā ierodas individuālajos aizsardzības līdzekļos, kā to iesaka Pasaules veselības organizācijas rekomendācijas. Tie ir preventīvie pasākumi mūsu kopējai veselības aizsardzībai, ja gadījumā slimnīcā veiktās analīzes apstiprinātu saslimšanu ar COVID-2019. Šādus pacientus nogādājam uz Latvijas infektoloģijas centru, kur veic analīzes un 6 stundu laikā var noteikt, vai pacients ir vai nav inficējies ar jauno koronavīrusu. Pirmdien šādi pārvedām četrus pacientus, vakardien - deviņus. Visiem rezultāts negatīvs," teikts dienesta paziņojumā.

COVID-19 inficēšanās gadījumu skaits kontinentālajā Ķīnā jau ir pārsniedzis 78 tūkstošus cilvēku, miruši 2 744, izārstējās vairāk nekā 32 tūkstoši. Inficēšanās gadījumi ārpus ĶTR robežām, saskaņā ar aktuālākajiem PVO datiem, ir reģistrēti 37 valstīs, inficēto skaits sasniedzis 2 790, miruši 44 cilvēki. Ķīnas varasiestādes apgalvo, ka spēs pārņemt kontroli pār epidēmiju, visticamāk, jau aprīļa beigās.

Ziņu lente
0