Koronavīruss Latvijā: "ātrie" 9 reizes izbrauca pie pacientiem, kuri atgriezās no Itālijas

© Sputnik / Sergey MelkonovМашина неотложной помощи в Латвии
Машина неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija pagaidām ir brīva no koronavīrusa, taču Latvijas iedzīvotāji, kuri atgriezās no ārzemēm, raizējas, ka varēja saķert COVID-19 ārzemēs.

RĪGA, 27. februāris – Sputnik. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule savā Twitter mikroblogā publicēja paziņojumu, kurš apliecina, cik ļoti Latvijas iedzīvotāji ir noraizējušies par varbūtību, ka epidēmija sasniegs viņu valsti.

Cipule uzrakstīja, ka otrdien vien, 25. februārī, NMPD saņēma 9 zvanus no Latvijas iedzīvotājiem, kuriem radās aizdomas par inficēšanos ar koronavīrusu. Visi šie cilvēki pēdējās nedēļas laikā atgriezās Latvijā no Itālijas Lombardijas un Veneto apgabaliem.

Par laimi, nevienam no viņiem koronavīruss COVID-19 netika atklāts.

​Iepriekš Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš aizvadīja valdības krīzes padomes ārkārtas sēdi, kur pirmām kārtām atzīmēja, ka Latvijā joprojām nav reģistrēts neviens koronavīrusa saslimšanas gadījums. Taču viņš uzsvēra, ka atbildīgie dienesti atrodas augstā gatavības līmenī.

Девушка в пустом торговом центре в Пекине  - Sputnik Latvija
Sēdiet mājās un esiet gatavi: valdība apsprieda koronavīrusu

Savukārt Latvijas veselības ministre Ilze Viņķele paskaidroja, ka gadījumā, ja Latvijā izplatīsies koronavīruss, slimnīcas spēs pieņemt līdz 100 pacientiem. Ja saslimušo skaits būs lielāks, notiks slimnīcu darba reorganizācija, piemēram, uzņemšanas nodaļās.

Rīgas lidostas pārstāvis Edgars Vilcāns atzīmēja, ka lidosta rīkojas atbilstoši Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) norādījumiem. Lidostā ir izvietota atsevišķa stāvvieta lidmašīnām, kurās var būt inficēts pasažieris. Ja būs nepieciešamība izmērīt temperatūru pasažieriem, to darīs nevis lidostas darbinieki, bet gan pieaicinātie mediķi.

Koronavīruss tuvojas

Atgādināsim, ka ​Veselības ministrijā jau brīdināja par to, ka ceļotājiem, kas atgriezušies no Ķīnas, Dienvidkorejas, Irānas un Itālijas Lombardijas un Veneto reģioniem, kur nesen notika koronavīrusa uzliesmojums, ir uzmanīgi jāseko līdzi savai veselībai. Bet ja braucienā pabijuši bērni, vēlams 14 dienu laikā pēc atgriešanās neapmeklēt skolu vai bērnudārzu, turklāt ārsts izrakstīs vecākiem valsts apmaksātu slimības lapu.

Отель на Тенерифе - Sputnik Latvija
Daugavpils iedzīvotāja nonākusi karantīnā Tenerifes viesnīcā

Ķīnas varasiestādes 2019. gada 31. decembrī informēja Pasaules Veselības organizāciju (PVO) par nezināmas pneimonijas uzliesmojumu Uhaņā, valsts centrālajā daļā, Hubei provincē.

Speciālisti noteica slimības ierosinātāju – tas ir koronavīruss 2019-nCoV. PVO atzina uzliesmojumu par starptautiskas nozīmes ārkārtas situāciju un piešķīra saslimšanai oficiālu nosaukumu – COVID-2019.

Ar COVID-19 inficēto skaits kontinentālajā Ķīnā jau ir pārsniedzis 78 tūkstošus cilvēku, miruši 2 715, izārstējās gandrīz 30 tūkstoši. Inficēšanās gadījumu skaits ārpus Ķīnas, saskaņā ar PVO datiem, pārsniedz 2000 cilvēku, miruši 23. Inficēšanās gadījumi apstiprināti Spānijas kontinentālajā daļā un Alžīrijā, uz karantīnu ir slēgtas viesnīcas Tenerifes salā un Insbrukā, Austrijā. Atcelts pasaules čempionāts šorttrekā, kuram bija jānotiek Seulā (Dienvidkoreja) no 13. līdz 15. martam.

Ziņu lente
0