Latvijai par 50% dārgāk: cik Baltijas valstīm izmaksā elektrība no Baltkrievijas

© Sputnik / Виктор Толочко / Pāriet pie mediju bankasСтроительство Белорусской АЭС
Строительство Белорусской АЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2019. gadā Baltijas valstis bija galvenais Baltkrievijas elektroenerģijas eksporta virziens, 2020. gadā līdz ar BelAES palaišanu Minska cer palielināt piegādes.

RĪGA, 24. februāris – Sputnik. Latvijai Baltkrievijas elektroenerģija izmaksā dārgāk nekā Lietuvai. Vidējā piegādes cena Latvijai pērn sastādīja 7,6 centus par kilovatstundu, savukārt Lietuvai 5,1 centu par kilovatstundu, vēsta "Belstat" preses dienests.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Baltkrievijas Enerģētikas ministrija pastāstīja, kad darbu sāks BelAES pirmais bloks

Kopumā, pēc pērnā gada apkopotajiem rezultātiem, Baltkrievija eksportēja 2,37 miljardus kilovatstundu elektroenerģijas, kas ir par 128% vairāk nekā pirms gada. Ienākumu izteiksmē ārvalstīm tika piegādāta elektroenerģija 123,6 miljonu dolāru vērtībā.

Galvenais Baltkrievijas elektroenerģijas importētājs ir Lietuva. 2019. gadā piegādes apjomi šai valstij pieauga par 45,7%, sasniedzot 1,5 miljardus kilovatstundu. Vērtības izteiksmē eksports pieaudzis par 42,3% un sastādīja aptuveni 77,3 miljonus dolāru. Vidējā eksporta cena bija 5,1 cents par kilovatstundu.

Eksporta piegādes Ukrainai pērn sastādīja 852,8 miljonus kilovatstundu jeb 45,6 miljonu dolāru vērtībā. Vidējā eksporta cena sastādīja 5,4 centus par kilovatstundu.

Uz Latviju 2019. gadā tika eksportēti 8,6 miljoni kilovatstundu, kuru kopējā vērtība sastādīja aptuveni 654,7 tūkstošus dolāru. Vidējā eksporta cena sastādīja 7,6 centus.

Pērn Baltkrievijā tika atzīmēts elektroenerģijas importa samazinājums par 36%. Naudas izteiksmē piegādes samazinājās līdz 1,4 miljonam dolāru – 35,3%. Vidējā importa cena, kurš praktiski pilnā apjomā nāca no KF, sastādīja 4,5 centus par kilovatstundu.

Iepriekš Baltkrievijas enerģētikas ministra vietnieks Mihails Mihadjuks paziņoja, ka valstij jau ir elektroenerģijas piegādes līgumi 2020. gadam, kad jau tiks uzsākta BelAES pirmā bloka ekspluatācija.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Baltijas valstis palielinājušas Baltkrievijas elektroenerģijas iegādi

Baltkrievijas AES tiek būvēta Astravjecas pilsētas apkaimē, 50 kilometru attālumā no Viļņas. Lietuva kopš būvdarbu sākuma izvirza pretenzijas pret atomelektrostaciju un ar likumu atzinusi BelAES par "faktoru, kas apdraud nacionālo drošību". Lietuvā pieņemts likums, ar kuru plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas. Tāpat Viļņa aicināja citas valstis boikotēt elektrostaciju, taču iniciatīvu atbalstījusi tikai Polija.

Minska jau vairākkārt ir norādījusi, ka AES būvdarbi pilnībā atbilst drošības normām un neapdraud kaimiņvalstis. BelAES būvdarbiem izraudzīts projekts AES-2006 – Krievijas jaunākās paaudzes "3+" atomstacijas tipveida projekts ar uzlabotiem tehniskajiem un ekonomiskajiem rādītājiem, kuri atbilst mūsdienīgākajā, tā saucamajām "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības un sanitāri higiēniskajām normām. BelAES pirmā energobloka starts ieplānots 2019. gadā, otrais sāks darbu 2020. gadā.

Ziņu lente
0