Lieliski nomaskējušies: Lietuvas mežos pazaudēti pieci NATO kareivji

© Sputnik / Ilia Timin / Pāriet pie mediju bankasЛось на краю болота Сегежского района Карелии
Лось на краю болота Сегежского района Карелии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas armijas pārstāvis Laimis Bratiks akcentēja: karavīri teicami izpildījuši uzdevumu, kā arī izcili nokārtojuši eksāmenu par izdzīvošanu mežā.

RĪGA, 12. februāris — Sputnik. Militārajās mācībās, kas aizritēja 4.-6.februārī, pieci karavīri no NATO izlūkošanas vienības tika pasludināti par pazudušiem bez vēsts, stāsta Sputnik Lietuva. Viņu meklējumi bija apgrūtināti, jo karavīri demonstrēja savas maskēšanās iemaņas, turklāt uzskatīja, ka treniņi turpinās, tāpēc izvairījās no visiem, kuri centās viņus atrast.

Nomaskējušos kareivjus pūlējās atrast kara policija, robežsargi ar suņiem, Gaisa spēku un Robežsardzes helikopteri.

Ziņots, ka kareivjus izdevies atrast nākamajā diennaktī. Ilgu laiku informācija par incidentu netika publiskota, tikai vairākas dienas vēlāk par to pastāstīja Lietuvas armijas Stratēģisko komunikāciju un sabiedrisko sakaru departamenta pārstāvis Laimis Bratiks.

Высадка военных стран НАТО на полигоне Адажи - Sputnik Latvija
Tanki Challenger Ādažu poligonā iznīcinājuši "pretinieku"

"Militārās izlūkošanas apmācības ir īpašas, jo viņiem savi uzdevumi jāpilda, paliekot nepamanītiem. Šajā gadījumā viņi tā rīkojās līdz pašām beigām," teica armijas pārstāvis. Viņš uzsvēra: karavīri teicami izpildījuši uzdevumu, kā arī izcili nokārtojuši eksāmenu par izdzīvošanu mežā.

Iepriekš kuriozs incidents notika ar NATO kareivjiem Latvijā. Iepriekš vēstīts, ka kaujinieki, uzturoties dienestā Latvijā, mācību laikā spēlējas ar mobilajiem tālruņiem un viegli izpauž slepenu informāciju – to secinājuši NATO Stratēģisko komunikāciju centra eksperti pēc attiecība eksperimenta.

2018.gadā NATO eksperti izstrādāja viltotu interneta vietni, it kā paredzētu karavīru saziņai, un izveidoja tajā sievietes kontu iepazīšanās lietotnē Tinder. Speciālisti gribēja noskaidrot, vai nav grūti izvilināt informāciju no kareivjiem, kuri dien daudznacionālajā bataljonā.

Izrādījās, ka nav vajadzīgas nekādas lielās pūles, lai saņemtu kareivju kontaktinformāciju un pat mītnes adresi. Tāpat itin vienkārši bija iegūt arī personīgās fotogrāfijas no mācībām. Viltotajā vietnē kareivji pļāpāja par armiju, par laikapstākļiem un dzīvi. Daži tur pasūtīja T-kreklus un piegādei norādīja savu mājas adresi. Tinder kareivji sarunājās ar sievietēm un demonstrēja fotogrāfijas, kurās viņi iemūžināti formastērmos. Divi kareivji pat pameta savus posteņus, lai tiktos ar sievietēm, ar ko iepazinās lietotnē.

Ziņu lente
0