Amerikāņu medijs nosauca 3 Lietuvas pilsētas par bīstamākajām Eiropā

Панорама города Каунас
Панорама города Каунас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas policijas ģenerālais komisārs Edvards Šileriss paziņoja, ka absolūti visā valsts teritorijā ir droši.

RĪGA, 8. februāris – Sputnik. Amerikāņu telekanāls Fox News publicēja Eiropas nāvīgi bīstamo pilsētu Top 10, kur līderu trijniekā izrādījās lielākās Lietuvas pilsētas – Kauņa, Viļņa un Klaipēda, raksta Sputnik Lietuva.

Nāvīgi bīstamākā Eiropas pilsēta, saskaņā ar Fox News datiem, ir Kauņa: pēc 2017. gada datiem slepkavību līmenis tika novērtēts ar 5,4 gadījumiem uz 100 tūkstošiem cilvēku. Viļņā un Klaipēdā tajā pašā gadā tika reģistrētas 3,9 slepkavības.

Saskaņā ar portāla datiem, lielā tūristu skaita Lietuvas galvaspilsētā dēļ vairums noziegumu tiek pastrādāts vecpilsētā, taču visbiežāk tās ir zādzības.

Reitinga ceturtajā vietā izrādījās Marseļa (Francija), piekto pozīciju ieņēma Debrecena (Ungārija), sesto – Ceļe (Slovēnija). Septīto vietu ieguva Belfāsta (Ziemeļīrija). Līderu desmitnieku slepkavību skaita ziņā Eiropā noslēdza Tampere (Somija), Budapešta (Ungārija) un Amsterdama (Nīderlande).

Rakstā tiek precizēts, ka, salīdzinot ar ASV pilsētām, Eiropas pilsētas ir drošākas.

Lietuvas Policijas departaments reaģēja uz šo rakstu, norādot, ka tajā nav izceltas slepkavības, kuras notiek dažādās pasaules pilsētās. Turklāt, lai arī atskaite publicēta 2019. gadā, tajā tiek izmantoti dati par 2016-2017. gadu.

Силуэт мужчины в свете фар - Sputnik Latvija
Latvijas pilsone iekļuvusi Eiropas bīstamāko cilvēku sarakstā

"Saskaņā ar oficiālajiem IRD (Informātikas un sakaru departaments – Sputnik) datiem, pērn Lietuvā bijis mazākais slepkavību skaits kopš neatkarības atjaunošanas brīža – 97, tās visas tika izmeklētas. Kopš 2016. gada slepkavību skaits samazinās un gandrīz visas tiek izmeklētas. Laiku pa laikam tiek reģistrēti atsevišķi gadījumi publiskās vietas, tādēļ mūsu valstī, bez šaubām, ir droši gan Lietuvas iedzīvotājiem, gan viesiem," teikts Lietuvas policijas paziņojumā.

Pērn Viļņā tika pastrādātas 18 slepkavības (tās visas ir atklātas), Kauņā – 13 (arī visas atklātas), savukārt Klaipēdā – sešas, no kurām atklātas četras.

Lietuvas policijas ģenerālais komisārs Edvards Šileriss paziņoja, ka absolūti visā Lietuvas teritorijā ir droši.

"To, cik droši dzīvo lietuvieši, daudziem būtu jāapskauž, un sevišķi tam portālam, kurš apgalvo pretējo," citē komisāra vārdus "Ekspress-ņedeļa".

Pēc Šilerisa sacītā, pērn Lietuvā tika reģistrētas 97 slepkavības – tas ir zemākais rādītājs kopš 1980. gada. Tāpat viņš piebilda, ka valstī slepkavības visbiežāk notiek sadzīves konfliktu laikā, nevis sabiedriskās vietās.

Viļņas mērs Remiģijs Šimašis arī novērtēja Fox News rakstu un aicināja Lietuvas iedzīvotājus padomāt par to, kā var mainīt šo situāciju.

"Bet realitāte ir tāda, ka, neraugoties uz nepilnajiem un novecojušajiem datiem, kas tika izmantoti rakstā (kopš tā brīža situācija ir ievērojami uzlabojusies), mums ir veca un liela problēma. Problēma ir slepkavībās, kuras mēs neredzam un neizjūtam sabiedriskajās pilsētas telpās, taču kuras joprojām aiznes dzīvības un ir redzamas statistikā, – tuvu cilvēku slepkavības dzērumā, mājās," uzrakstīja mērs savā Facebook lapā.

Ziņu lente
0