Lietuva un Polija sāk būvēt kopīgu gāzesvadu GIPL

© Sputnik / Стрингер / Pāriet pie mediju bankasГаз.
Газ. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patreizējā darbu posmā tiek iezīmēts maršruts, pārbaudīta bīstamu sprāgstvielu esamība trases ceļā, kā arī veikti arheoloģiski pētījumi un citi darbi.

RĪGA, 3. janvāris – Sputnik. Lietuvas kompānija – gāzes transporta sistēmas operators Amber Grid paziņojusi, ka sākušies sagatavošanās darbi jaunā gāzes transporta cauruļvada GIPL būvdarbiem, vēsta kompānijas preses dienests. Patlaban puses nodarbojas ar cauruļu piegādes organizāciju no Polijas uz Baltijas valsti, vēsta Sputnik Lietuva.

Būvdarbi sāksies no Jaunuņu ciema Širvintu rajonā līdz Lietuvas un Polijas robežai Lazdiju rajonā.

Patlaban puses iezīmē maršrutu, pārbauda bīstamu sprāgstvielu esamība trases ceļā, kā arī vric arheoloģiskos pētījumus un citus darbus.

"Darbu grafiks ir ārkārtīgi saspringts, tāpēc katrai dienai ir nozīme. Mēs esam rūpīgi izplānojuši darbus katrai nedēļai, iecēluši atbildīgās personas un izstrādājuši kontroles mehānismu, lai garantētu, ka projekts, kam ir nozīme ne tikai Lietuvai, bet arī visām Baltijas valstīm, tiks nodots 2021.gadā," paziņoja Amber Grid pagaidu vadītājs Nemuns Bikņus.

Atzīmēts, ka patlaban ir ļoti svarīgi, lai apakšuzņēmējs nekavējoties iesniegtu pasūtījumus cauruļvadu iekārtu ražotājiem Eiropā ar mērķi nodrošināt būvmateriālu un iekārtu, tostarp – cauruļvadu aizbīdņu, kameru  un cita aprīkojuma savlaicīgu piegādi. Tas ietekmēs projekta īstenošanas ātrumu.

Decembra beigās "Amber Grid" parakstīja līgumu ar konsorciju "Alvora" un "Šiaulių dujotiekio statyba", kas iesniedza ekonomiski izdevīgāko piedāvājumu gāzesvada būvdarbiem starp Poliju un Lietuvu.

Завершен этап строительства газопровода от ГРС на остров Русский - Sputnik Latvija
Somijas un Igaunijas gāzesvadā Balticconnector iesūknēta pirmā gāze

Kompānijas dati liecina, ka būvdarbu pirmajā posmā galvenie spēki tiks pievērsti gāzesvada izbūvei no Jaunošiem līdz Alītai – aptuveni simt kilometrus garam maršrutam. Gāzesvada atlikusī daļa tiks pabeigta vēlāk. Tā kopējais garums Lietuvā – 165 kilometri.

Projekta provizoriskā vērtība Lietuvā – 112 miljoni eiro. Pie tam GIPL kopējā vērtība – aptuveni 500 miljoni eiro. Vairāk nekā 60% summas piešķirs Eiropas Komisija, turklāt, domājams, līdzekļus projektā ieguldīs arī Latvijas un Igaunijas gāzes transporta sistēmu operatori.

Provizoriskās aplēses rāda, ka gāzes transporta ikgadējie apjomi Baltijas valstīs pa GIPL sastādīs līdz 27 teravatstundas un līdz 21 teravatstundu – Polijas virzienā. Gāzesvads tiek būvēts ar aprēķinu, ka Baltijas valstu gāzes tirgi veidos ES vienotā gāzes tirgus daļu.

Ziņu lente
0