Somijas un Igaunijas gāzesvadā Balticconnector iesūknēta pirmā gāze

© Sputnik / Виталий Аньков / Pāriet pie mediju bankasЗавершен этап строительства газопровода от ГРС на остров Русский
Завершен этап строительства газопровода от ГРС на остров Русский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmā dabasgāze nonākusi zemūdens gāzesvadā, kura savieno Igaunijas un Somijas krastus. Igaunijā uzskata, ka jaunais projekts nodrošinās Baltijas valstu enerģētisko drošību.

RĪGA, 30. novembris – Sputnik. Piektdien, 29. novembrī, ar dabasgāzi tika aizpildīts gāzesvada Balticconnector zemūdens posms, vēsta Sputnik Igaunija.

Par to paziņoja Igaunijas enerģijas tīklu monopolists, valsts koncerns Elering, norādot, ka tādā veidā pirmo reizi gāzes sistēma savienoja divus Somu līča krastus starp Igauniju un Somiju.

Tiek atzīmēts, ka otrdien, 26. novembrī, gāzesvadu pārbaudīja ar slāpekli, trešdien, 27. novembrī, – ar dabasgāzi, savukārt 29. novembrī spiediens cauruļvadā plkst. 14:00 tika pacelts līdz minimālajam darba spiedienam 30 bāru apmērā. Bija nepieciešamas aptuveni divas dienas, lai iesūknētu cauruļvadā gāzi 21 000 kubikmetru apjomā.

Tuvāko nedēļu laikā gāzesvadā Igaunija – Somija veiks izmēģinājumus, lai no 2020. gada janvāra Balticconnector kļūtu pieejams patērētājiem.

Balticconnector zemūdens posma garums no Paldiskiem Igaunijas ziemeļos līdz Inkoo Somijas dienvidos sastāda 77 kilometrus. Sauszemes posms Igaunijā sastāda 55 kilometrus un 21 kilometru Somijā.

Igaunijas un Somijas gāzes savienojums kopš ar Igaunijas un Latvijas savienojuma nostiprinājumu izmaksāja aptuveni 300 miljonus eiro, Eiropas Savienība līdzfinansēja projektu vairāk nekā 200 miljonu eiro apmērā.

Saskaņā ar Elering paziņojumu, jaunais zemūdens gāzesvads Balticconnector paaugstinās dabasgāzes piegāžu drošību Igaunijā, Somijā un citās Baltijas valstīs. Starp Somiju un Baltijas valstīm pastāvēs arī gāzes tirgus, kas novedīs pie konkurences pastiprināšanās un labākām cenām patērētājiem.

Порт Скулте - Sputnik Latvija
SDG Latvijai nav prioritāte: investoriem iesaka pašiem "karot" ar vietējiem iedzīvotājiem

Tiek ziņots, ka integrācija ar Eiropas Savienības vienoto tirgu tiks uzlabota līdz ar Lietuvas un Polijas gāzesvadu savienojuma GIPL pabeigšanas, kura ekspluatāciju plānots uzsākt pēc 2022. gada.

Sputnik Igaunija iepriekš ziņoja, ka Elering vadītājs Enns Veskimēgi nosauca Balticconnector projektu par "politisku".

2018. gada augustā viņš nosauca Krieviju par it kā nedrošu partneri, kurš neatbalsta Eiropas vērtības. Patlaban Somijas un Igaunijas dabasgāzes nepieciešamību praktiski pilnībā sedz Krievijas Gazprom piegādes, citu avotu šīm valstīm nav, atgādināja viņš un aicināja pēc iespējas ātrāk īstenot jaunā gāzesvada būvniecības projektu.

Pēc viņa sacītā, gāzesvads Balticconnector – tas pirmām kārtām ir politisks projekts, tikpat politiski motivēts, kā pašas Eiropas Savienības izveidošana.

Ziņu lente
0