Vai līdz Ziemeļpolam tālu? Igaunija nospraudusi savas intereses Arktikā

© Sputnik / Вера Костамо / Pāriet pie mediju bankasБелый медведь на территории полярной станции на берегу бухты Тихая на острове Гукера архипелага Земля Франца-Иосифа
Белый медведь на территории полярной станции на берегу бухты Тихая на острове Гукера архипелага Земля Франца-Иосифа - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Ārlietu ministrija informēja, kādas ir valsts intereses Arktikas reģionā un kāpēc valstij vajadzīgs novērotāja statuss Arktikas padomē.

RĪGA, 16. novembris — Sputnik. Arktikas stabilas attīstības nodrošināšana atbilst Igaunijas interesēm vairākās jomās, uzskata Igaunijas ārlietu ministrs Urmass Reinsalu.

"Ņemot vērā augošās problēmas Arktikā, Igaunijai ir izredzes aktīvāk strādāt starptautiskajā līmenī ar Arktiku saistītajos jautājumos," politiķa teikto citēja ĀM preses dienests.

Атомный ледокол Вайгач проводит караван судов в Финском заливе - Sputnik Latvija
ASV "Arktikas doktrīna: Ziemeļu jūras ceļš tiks bloķēts

Ziņots, ka sēdē 14.novembrī Igaunijas valdība pieņēmusi lēmumu iesniegt pieteikumu Arktikas padomē ar lūgumu piešķirt Igaunijai novērotāja statusu.

"Kā vistālāk uz ziemeļiem esošā nearktiskā valsts, Igaunija, pateicoties savam ģeogrāfiskajam stāvoklim, ir tieši atkarīga no ģeopolitiskajiem notikumiem Arktikā. Šī iemesla pēc mums jāpiedalās diskusijās un problēmu risināšanā," teica Reinsalu, kurš iepriekš ierosināja apspriest jautājumu par Igaunijas statusu Arktikas padomē, informēja Sputnik Igaunija.

Pēc viņa vārdiem, Igaunijas intereses Arktikā saistītas ar drošību, ekonomiku un zinātni.

"Piemēram, mūsu zinātniekiem, kuri nodarbojas ar polārajiem pētījumiem, novērotāja statuss dāvās lielāku piekļuvi pētniecības fondiem un paplašinās pētījumus caur darba grupām," teica ministrs.

Ekonomikas nozarē, atzīmēja ārlietu ministrs, runa ir par zvejniecību, loģistiku un ekoloģiski tīrām tehnoloģijām.

Добыча нефти в Арктике - Sputnik Latvija
Video
Vēsā Pečoras jūra: kā Krievija iegūst naftu Arktikā

Arktikas padome — vadošais starpvaldību forums, kas veicina arktisko valstu, pamatiedzīvotāju kopienu un citu Arktikas iedzīvotāju sadarbību, koordināciju un mijiedarbību kopējos jautājumos, piemēram, sakarā ar Arktikas stabilas attīstības un apkārtējās vides aizsardzības problēmām.

Organizāciju veido astoņas valstis: Krievija, ASV, Islande, Somija, Norvēģija, Zviedrija, Dānija un Kanāda. Tāpat Padomes pastāvīgo dalībnieku statusu saņēmušas sešas organizācijas, kas pārstāv Arktikas pamattautas.

Novērotāja statusu Arktikas padomē var saņemt nearktiskās valstis, globāla un reģionāla mēroga starpvaldību un starpparlamentu organizācijas, kā arī nevalstiskās organizācijas. Pie tam novērotāji nevar piedalīties lēmumu pieņemšanā Arktikas padomē – tās ir "astotnieka" un pastāvīgo dalībnieku ekskluzīvās tiesības.

Ziņu lente
0