ASV sola Lietuvai atbalstu BelAES enerģijas piegādes bloķēšanas jautājumā

© Foto : Twitter / Rick PerryСекретарь по энергетике США Рик Перри встретился с премьером Литвы Саулюсом Сквернялисом
Секретарь по энергетике США Рик Перри встретился с премьером Литвы Саулюсом Сквернялисом - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis uzsvēra, ka Viļņa ieņem stingru pozīciju jautājumā par topošo atomelektrostaciju, un aicināja Vašingtonu aktīvāk piedalīties jautājumā.

RĪGA, 8. oktobris – Sputnik. ASV enerģētikas ministrs Riks Perijs apsolījis Lietuvai atbalstu jautājumā par elektroenerģijas piegādēm no Baltkrievijas atomelektrostacijas (BelAES), vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas Ministru kabineta preses dienestu.

Perijs apspriedis enerģētikas jautājumus ar Lietuvas premjerministru Sauļu Skverneli.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Starp biedriem nav saskaņas: BelAES boikota tēma grauj Baltijas valstu vienotību

Valdības vadītājs uzsvēra, ka Astravjecā topošā atomelektrostacija neesot droša. Viņš skaidroja, ka Viļņa ieņem stingru pozīciju jautājumā par topošo atomelektrostaciju un apņēmusies bloķēt elektroenerģijas importu no uzņēmuma.

"Premjers aicināja Vašingtonu aktīvāk piedalīties šajā jautājumā. ASV enerģētiksa ministrs apsolīja atbalstu," teikts paziņojumā.

Viļņas un Minskas attiecības saasinājušās Baltkrievijas AES celtniecības fonā. Objekts top Grodņas apgabalā, 50 kilometru attālumā no Viļņas.

Lietuvas vadība uzskata, ka BelAES apdraudot nacionālo drošību un aicināja kaimiņvalstis boikotēt projektu. Tāpat Lietuvā ar likumu aizliegts importēt elektroenerģiju no trešajām valstīm, kurās atrodas "nedrošas" AES.

Яблоко раздора: Латвия и Литва ссорятся из-за БелАЭС - Sputnik Latvija
Video
Nekādu siltu kaimiņattiecību: Latvija un Lietuva strīdas BelAES dēļ

Minska jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka AES tiek būvēta saskaņā ar drošības normām, starptautiskie eksperti ir apstiprinājuši: nekāda riska kaimiņvalstīm nav.

Lietuvas valdība jau atzina, ka Viļņa cietusi sakāvi "cīņā" ar BelAES, jo nav varējusi piespiest ES valstis vienbalsīgi bloķēt elektroenerģijas nokļūšanu Eiropas tirgū.

Eksperti konstatēja: Lietuva ir vienīgā ES valsts, kas iebilst pret BelAES. Latvija un Polija neizrāda tik negatīvu attieksmi, lai arī tāpat robežojas ar Baltkrieviju.

Ziņu lente
0