Politika

Lietuva brīdinājusi Latviju par elektroenerģijas tirdzniecību ar Krieviju

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередачи
Линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijai ir tikai viens pārvienojums ar Krieviju, un, iespējams, būs grūti parūpēties par elektroenerģijas reģionālās piegādes drošību, brīdināja Litgrid.

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Lietuvas energosistēmas operators Litgrid uzskata, ka Latvijas lēmums pārcelt elektroenerģijas tirdzniecību ar trešajām valstīm uz Krievijas robežu ir riskants – starp valstīm ir tikai viens saslēgums, un tā atslēgšanas gadījumā tiks apdraudētas reģionālās piegādes, vēsta 15min.lt.

Atgādināsim, ka, pēc Latvijas valdības domām, Lietuvas nodoms pārtraukt elektroenerģijas iepirkumus Baltkrievijā pēc BelAES ekspluatācijas sākuma, rada enerģijas deficīta risku citām Baltijas valstīm. Šī iemesla dēļ Ministru kabinets nolēmis pārcelt elektroenerģijas tirdzniecību ar trešajām valstīm uz valsts robežu.

Линии электропередачи - Sputnik Latvija
Lietuva un Latvija strīdas baltkrievu elektroenerģijas dēļ. Bet Krievija no tā gūs peļņu

MK uzdevis Ekonomikas ministrijai sākt darbu pie nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos, lai Latvijas elektroenerģijas padeves operators sadarbībā ar Igaunijas operatoru varētu izstrādāt metodiku tarifu izstrādei par elektroenerģijas padeves infrastruktūras izmantošanu tirdzniecībā ar trešajām valstīm.

18.septembrī Latvijas un Igaunijas operatori AST un Elering publicēja paziņojumu biržā Nord Pool, kurā informēja: viņi sagatavojuši metodiku tirdzniecībai ar Krieviju.

Savukārt Lietuva iesniedza savu metodiku.

"Viens no Litgrid piedāvātās metodikas svarīgākajiem principiem ir vēlme novērtēt sistēmas drošību (…). Tātad, ja Latvijai ir tikai viena līnija ar Krieviju, elektroenerģijas tirdzniecība nav iespējama piegādes drošības dēļ, jo vienīgās līnijas atslēgšanās gadījumā ir jāizmanto citu valstu infrastruktūra, lai nodrošinātu importu no Krievijas," teikts Litgrid paziņojumā.

ЛЭП - Sputnik Latvija
Spēkā stājies Baltijas un Eiropas elektrotīklu sinhronizācijas līgums

Tāpat kompānija informēja, ka vērsusies Eiropas Komisijā ar lūgumu sniegt konsultācijas.

Iepriekš jautājumu par elektroenerģijas tirdzniecisku apmaiņu ar Baltiju ierosināja Krievija. Patlaban Lietuvas, Latvijas un Igaunijas tirdzniecības līgumi ļauj tirgoties ar Krieviju tikai caur Lietuvu, lai arī piegādes tehniski iespējamas arī caur Latviju un Igauniju. Šī iemesla dēļ Krievija lūdza Baltijas valstu padeves tīklu operatorus pēc iespējas ātrāk informēt par iespēju izmantot Krievijas un Igaunijas, kā arī Krievijas un Latvijas starptautisko saslēgumu caurlaides jaudas tirdznieciskas apmaiņas veikšanai.

Ziņu lente
0