Viļņā iecerēts uzstādīt pieminekli diktatoram Smetonam – prezidents atbalsta ideju

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas prezidents paudis nožēlu par to, ka Viļņā vēl līdz šim nav pieminekļa Antanam Smetonam – Lietuvas valsts pirmajam vadītājam, kurš iedibināja autoritāru režīmu valstī.

RĪGA, 20. augusts — Sputnik. Lietuvas medijos atsākusies diskusija par to, vai būtu pieņemami uzstādīt pieminekli diktatoram Antanam Smetonam. Tai ieganstu devusi piemiņas plāksnes atklāšana Smetonam viņa dzimtajos Užulēnos, vēsta Sputnik Igaunija.

Piemiņas plāksnes atklāšanas ceremonijā piedalījās Lietuvas presidents Gitans Nausēda. Valsts vadītājs pauda pārliecību, ka mūsdienu politiķi nedrīkst apšaubīt savas valsts vēsturi. Nausēda atzīmēja, ka Lietuvas valsts agrāko vadītāju darbība nedrīkst kļūt par kritikas objektu.

Lietuva pret PSRS mantojumu - Sputnik Latvija
Viedoklis
Lietuva pret "PSRS mantojumu"

"Iespējams, viņu lielākais nopelns ir tas, ka jūs varat šodien stāvēt un kritizēt viņus, lai arī viņi dzīvoja pavisam citādos vēsturiskajos apstākļos un pieņēma absolūti citādus morālos un vēsturiskos lēmumus," konstatēja Lietuvas prezidents.

Savā runā Gitans Nausēda pauda bažas par to, ka Antana Smetonas ieguldījums Lietuvas vēsture līdz šim nav pienācīgi iemūžināts.

"Viļņā jāiemūžina daudzas lietas. Kā zināt, nav vietas Vitam, nav cietas Antanam Smetonam," sūdzējās Nausēda.

Ar kādiem darbiem kļuvis pazīstam Antans Smetona

Antans Smetona ir pirmais Lietuvas prezidents, viens no militārā valsts apvērsuma vadītājiem un organizatoriem 1926.gada 17.decembrī. pirms Otrā pasaules kara Smetona atklāti atbalstīja hitlerisko Vāciju.

Diktatora valdības laikā Lietuvā tika ieviesta publikāciju cenzūra. Tāpar Smetona iniciēja Konstitūcijas grozījumus – no valsts pamatlikuma teksta tika izslēgts formulējums par to, ka Lietuva ir demokrātiska republika. Smetonas varas laikā Lietuvā tika izveidota pirmā koncentrācijas nometne, kurā tika ieslodzīti cilvēki politisku motīvu dēļ.

Ziņu lente
0