ASV gaisa spēku ģenerālis: izspēlējām F-35 ātru pārsviešanu uz Baltiju

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Pāriet pie mediju bankasМеждународный авиасалон "Ле Бурже-2017"
Международный авиасалон Ле Бурже-2017 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Operācijas "Rapid Forge" gaitā ASV demonstrēja iespējas ātri izvērst lidmašīnas F-15Es un F-35 Polijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, apgalvo ASV Gaisa spēku ģenerālis.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Šīsvasaras mācībā Eiropā ASV GKS izspēlējušas jauno iznīcinātāju F-35 ātru pārsviešanu uz Baltijas valstīm, kā arī kompleksu pretgaisa un pretraķešu aizsardzību, informēja ASV Gaisa spēku komandieris Eiropā un Āfrikā Džefrijs Lī Harrigans, vēsta RIA Novosti.

Cita starpā viņš paziņoja, ka šovasar GKS izvērsuši F-35 vienību Eiropā.

Американский ударный вертолет AH-64D Apache - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Militārā Šengena": eskalācija sākas Latvijā

"F-35 klātbūtne kontinentā ļāva mums integrēt šo piektās paaudzes platformu dažādās mācībās un mācību lidojumos ar mūsu sabiedrotajiem un partneriem. Šīs iespējas pastiprināja spēju uzlabot savietojamību starp F-35 no ASV, sabiedroto F-35 un 4.paaudzes platformām, kas ļaus nodrošināt mūsu F-35 integrāciju Eiropā, kad tās ieradīsies Leikenhitas aviobāzē 2021.gadā," viņš atklāja žurnālistiem brīfinga laikā.

Piemēram, ģenerālis pieminēja divas mācības, kuru mērķis ir F-35 integrācija.

"Mācības "Astral Night" bija kopīgas daudznacionālas kompleksas pretgaisa un pretraķešu aizsardzības mācības, kurās piedalījās ASV, Itālija, Horvātija un Slovēnija. Mācības ļāva mums pirmo reizi Eiropā izspēlēt kompleksu pretgaisa un pretraķešu aizsardzību, un tām bija milzīgi panākumi," viņš norādīja.

"Par otro mūsu galveno notikumu kļuva operācija "Rapid Forge", kas uzlaboja mūsu spējas funkcionēt vietās, kas atšķiras no mūsu galvenajām operatīvajām bāzēm. Šīs operācijas gaitā mēs nodemonsktrējām spējas ātri izvērst lidmašīnas F-15Es un F-35 no Špangdalemas aviobāzes (Vācijā – red.) Polijā, Igaunijā, Latvijā un Lietuvā," apliecināja ģenerālis.

Американский ударный вертолет AH-64D Apache - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Militārā Šengena": eskalācija sākas Latvijā

Viņš atzīmēja, ka šīs mācības "nodemonstrējušas iespējas elastīgi izmantot spēkus un reaģēt uz neparedzētiem apstākļiem, padarot mūsu operācijas par operatīvi neprognozējamām mūsu pretiniekiem."

Iepriekš ASV nosūtīja uz Poliju, Lietuvu un Igauniju iznīcinātājus F-35A un F-15E ar mērķi pārbaudīt cīņasspēju un ASV GKS iespējas izvērsties Austrumeiropās. Lidmašīnas jau ieradušās Polijā un Lietuvā. "Neredzamo" F-35 pārsviešanu uz Eiropu amerikāņi dēvē par atbalstu sabiedrotajiem.

Pirms diviem gadiem ASV pārdēvēja sabiedroto atbalsta programmu Eiropā par "Savaldīšanas iniciatīvu Eiropā". Tās ietvaros Eiropā dislocēto amerikāņu karavīru skaits sasniedzis 3-5 tūkstošus cilvēku, panāktas vienošanās par militārās tehnikas un iekārtu piegādēm. Pentagons aktīvi strādā ar mērķi samazināt laiku, kas nepieciešams spēku pārsviešanai uz Eiropu, gan arī palielināt pārvietošanās ātrumu Eiropas teritorijā. Ar mērķi nodrošināt karavīru un militārās tehnikas netraucētu pārvietošanos NATO valstu aizsardzības ministri vienojušies izveidot "militāro Šengenu" alianses robežās Eiropā.

Ziņu lente
0