Politika

Aļģirds Paleckis pastāstīja, uz ko viņa lietā cer Lietuvas prokurori

CC BY 3.0 / Noel St. John / Альгирдас Палецкис
Альгирдас Палецкис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Opozīcijā strādājošais politiķis uzskata, ka vietējām tiesām neizdosies noslēpt patiesību un notiesāt viņu ar izdomātu ieganstu.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Kopš pagājuša gada rudens arestētais Lietuvas "Sociālistiskās tautas frontes" bijušais līderis Aļģirds Paleckis uzrakstījis vēl vienu vēstuli, ko publicējis portāls Ekspertai.eu.

Opozīcijā strādājošais politiķis raksta, ka vietējiem prokuroriem būs sarežģīti notiesāt viņu sakarā ar izdomātu apsūdzību spiegošanā, jo par viņa lietu jau ieinteresējusies Brisele, Strasbūra un Berlīne.

Лидер социалистического народного фронта Литвы, экс-вице-мэр Вильнюса Альгирдас Палецкис - Sputnik Latvija
Labas gribas cilvēkus visā pasaulē aicina atbalstīt sirdsapziņas gūstekni Lietuvā

"Pēdējā cerība prokuroriem – slepena tiesas sēde. Tikai šim nolūkam ir izdomāta "spiegošana", "spiegu tīkls" un "sakari" ar Fiļipčenko, kurš jau notiesāts par spiegošanu (KF pilsonis, kam Lietuvā piespriesta brīvības atņemšana uz desmit gadiem par spiegošanu – red.). Tā ir nepatiesība, melni meli. Un tikai slepenā sēdē prokurori cer noslēpt galus ūdenī. Taču viņi ir naivi. Patiesību nenoslēpsi," Palecka vēstuli citēja Sputnik Lietuva.

STF bijušais līderis pastāstīja par apstākļiem cietumā. Viņš uzsvēra: tiklīdz sabiedrībā kļuva zināms, kāds ir viņa veselības stāvoklis, nekavējoties ieradās ārsti.

Tāpat Paleckis ar nožēlu pastāstīja, ka nav pieejama trenažieru zāle, veikalā ir nabadzīgs sortiments un aizkavējas grāmatu piegāde no Lukišķu cietuma.

"Tāpēc, ka "iestādes" ir pārkāpušas visas robežas un tas jau apdraud sabiedrību," viņš rakstīja vēstules noslēgumā.

Palecka lieta

Pērnā gada decembrī Lietuvas specdienesti paziņoja, ka atklājuši "spiegu tīklu", kas it kā esot vācis informāciju "Krievijas labā". Viņi informēja, ka aizdomas tiek turēts Paleckis. Viņš tika aizturēts līdz ar sešiem saviem domubiedriem.

Aprīļa beigās Lietuvas Ģenerālprokuratūra komentēja publikāciju vietējos medijos par aizdomās turamā "pazušanu". Tā apstiprināja, ka opoziocionārais politiķis vēl joprojām atrodas izmeklēšanas izolatorā un lietas nianses netiek izpaustas izmeklēšanas interesēs.

Исправительные колонии - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Hibrīdspiegošana": kā apturēt represiju konveijeru

Jūlija vidū Kauņas apgabala tiesa pagarināja aresta laiku Paleckim vēl par trim mēnešiem. Lēmumā teikts, ka šis solis nepieciešams, jo aizdomās turamais varot aizbēgt (slēpties) no izmeklētājiem, prokuroriem vai tiesas.

Vēlāk Lietuvas Apelācijas tiesa noraidījusi lūgumu mainīt drošības līdzekli un atteikusies izlaist Palecki no izmeklēšanas izolatora.

Iepriekš Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka Lietuva demonstrē atkāpšanos pagātnē, iespējams, pat atteikšanās no demokrātiskajām vērtībām, ko tā atzinīgi vērtēja, iestājoties Eiropas Savienībā un NATO.

Ziņu lente
0