Baltijas valstīs atkal pieaug elektroenerģijas cenas

CC0 / pxhere / Счетчики электроэнергии
Счетчики электроэнергии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājušajā nedēļā elektroenerģijas cena Latvijā, Lietuvā un Igaunijā pieauga par 7%; vidējā cena par megavatstundu sastādīja 55,70 eiro.

RĪGA, 1. augusts – Sputnik. Latvijā, Lietuvā un Igaunijā elektroenerģijas cena palielinājusies par 7% un pārsniegusi 55 eiro atzīmi par megavatstundu, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz neatkarīgo elektroenerģijas piegādātāju Elektrum Lietuva.

Šobrīd vidējā elektroenerģijas cena Baltijas valstīs sastāda 55,70 eiro. Tiek ziņots, ka kilovatstundas vidējā cena Ziemeļeiropas elektroenerģijas biržā NordPool pieaugusi vien par 1% - līdz 38,02 eiro par megavatstundu.

Линии электропередач - Sputnik Latvija
Otro mēnesi pēc kārtas Baltijas valstīs pieaug elektroenerģijas cenas

Elektroenerģijas patēriņš pagājušajā nedēļā Baltijas valstīs pieauga par 3% - līdz 474 gigavatstundām, taču par 16% pieauga tās ražošana. Lietuvā šis rādītājs palielinājās par 19% (līdz 68 gigavatstundām, Latvijā – par 14% (līdz 91 gigavatstundai), Igaunijā par 18% (līdz 71 gigavatstundai).

Iepriekš Sputnik Latvija ziņoja, ka 2019. gada maijā elektroenerģijas cena vienas nedēļas laikā palielinājās par 15% - līdz 44,15 eiro par megavatstundu. Toreiz Elektrum Lietuva eksperti apgalvoja, cenu kāpums ir saistīts ar aukstuma ienākšanu reģionā un ar to saistīto pieprasījuma pieaugumu.

Baltijas valstis joprojām strādā sinhronā režīmā ar pēcpadomju energosistēmu tā dēvētajā BRELL lokā un ir atkarīgas no dispečeru punkta Maskavā un Krievijas elektroenerģijas tīkla. Līdz 2025. gadam Lietuva, Latvija un Igaunija paziņoja, ka plāno izstāties no BRELL enerģijas loka.

Apstiprinātais scenārijs paredz veikt sinhronizāciju caur pašreizējo savienojumu LitPol Link un jauno jūras kabeli starp Lietuvu un Poliju, kā arī sinhronajiem kompensatoriem, kuri tiks iekārtoti visās Baltijas valstīs.

Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija
Blīvums par mazu: Nemiro pamatoja elektroenerģijas augstās cenas

Krievija īsteno nepieciešamos pasākumus, kas saistīti ar Baltijas valstu atslēgšanos no valsts energosistēmas. Kaļiņingradas apgabala enerģētiskās drošības mērķiem uzbūvēta Majakovskas un Talahovskas TES ar 156 MW jaudu un Pregoļskas gāzes TES ar 456 MW. Šogad plānots noslēgt Primorskas TES būvdarbus (tās plānotā jauda – 198 MW). Tā būs rezerves stacija un strādās "aukstās rezerves" režīmā.

Baltijas elektrotīklu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas tīkliem koordinē Eiropas Komisija. Tās viceprezidents enerģētiskās savienības jautājumos Marošs Šefčovičs pērnā gada nogalē pavēstīja, ka neviens nevēlas saskarties ar nepatīkamiem pārsteigumiem elektroenerģijas piegādes jomā – ne Baltijas valstis, ne Krievija vai Baltkrievija, tāpēc puses plānveidīgi risina tehniskās konsultācijas.

Ziņu lente
0