Blīvums par mazu: Nemiro pamatoja elektroenerģijas augstās cenas

© Sputnik / Sergey MelkonovВысоковольтные провода вдоль железной дороги
Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Grūtības Latvijas elektroenerģētikā sagādā iedzīvotāju blīvuma samazināšanās: patēriņa līmenis krītas, bet infrastruktūru uzturēt vajag.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro uzdevis darba grupai, ko veido AS "Latvenergo", AS "Sadales tīkls" un AS "Augstsprieguma tīkla" pārstāvji, atrast risinājumus elektroenerģijas piegādes un sadales tēriņu samazināšanai, vēsta Dienas Bizness.

Линии электропередач - Sputnik Latvija
Gaidāms elektrības cenu kāpums: Latvija un Igaunija apliks ar nodevu elektroenerģiju no KF

Jau pērn kompānijas Latvenergo padomei tika uzdots atrast risinājumu elektroenerģijas sadales izmaksu samazināšanai, taču tās darbs ministru nav apmierinājis, un viņš nolēmis sākt to no jauna, iekļaujot darbā arī AST un ST.

Nemiro atzīmēja, ka, spriežot pēc sniegtās informācijas, augsto izdevumu galvenais iemesls ir mazais iedzīvotāju blīvums Latvijas reģionos – infrastruktūra ir jāuztur, neatkarīgi no iedzīvotāju skaita reģionos, bet maksājumi par patērēto enerģiju izdevumus atsevišķos rajonos nesedz.

Ja Latvijā būtu lielāks elektroenerģijas patēriņš, maksa par vienu kilovatstundu būtu mazāka, uzskata Nemiro.

Nemiro uzdeva uzņēmumiem nedēļas laikā sagatavot aprēķinus, konkrētus priekšlikumus un darbības virzienus, ar kuru palīdzību samazināt sadales tīklu daļas slogu Latvijas iedzīvotāju un uzņēmumu elektroenerģijas rēķinos.

Vienlaikus valdība strādā ar mērķi atcelt elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes (OIK) maksu. Sākotnēji bija plānots pieņemt lēmumu līdz 31. martam, taču Ministru kabinets solījumu neizpildīja, jo OIK atcelšana draud ar sekām visai Latvijas ekonomikai.

Pēc iepazīšanās ar Ekonomijas ministrijas ziņojumu premjerministrs Krišjānis Kariņš atzina, ka OIK netiks atcelts no šī gada 31. marta, un nevarēja prognozēt, kad tad tiks izdarīts. Kariņš uzdeva EM sagatavot piedāvājumus par "zaļās" enerģijas ražošanas atbalstu, pēc kuru izvērtēšanas tiks izstrādāti atbilstoši grozījumi normatīvajos aktos.

Ziņu lente
0