Krievijas iedzīvotāji uzskata Latviju par nedraudzīgāko Baltijas valsti

© Sputnik / Андрей БогдановДни города в Вильнюсе
Дни города в Вильнюсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva un Latvija nostājušās vienā rindā ar ASV, Ukrainu un Lielbritāniju.

RĪGA, 15. jūnijs – Sputnik. Krievijas iedzīvotāju iekļāvuši Latviju un Lietuvu valstu pieciniekā, kuras visnedraudzīgāk attiecas pret Krieviju, vēsta Sputnik Lietuva.

Saskaņā ar "Levada centra" veikto sabiedrības aptauju, sešu gadu laikā šādi domājošu cilvēku skaits ir pieaudzis. 2013. gadā Lietuvas rādītājs bija 17%, tagad tie ir 26%. Lietuva kļuva par piekto nedraudzīguma ziņā.

Tāpat šādu valstu vidū izrādījusies Latvija, kura pārspējusi savus Baltijas kaimiņus. To nosaukuši 27% Krievijas iedzīvotāju, savukārt Igauniju izvēlējās ievērojami mazāks aptaujāto skaits – vien 12%.

Штандарт президента Латвии на Рижском замке - Sputnik Latvija
Politika
Rinkēvičs: Latvijas prezidents nebrauks pie Putina bez atļaujas

Par šī reitinga līderiem kļuva ASV (67%), Ukraina (40%) un Lielbritānija (38%).

Par visdraudzīgāko valsti Krievijas iedzīvotāji nosaukuši Baltkrieviju – tā uzskata 62% aptaujāto. Otrajā vietā ir Ķīna(42%). Trijnieku noslēdz Kazahstāna – par tādu to uzskata 38% Krievijas iedzīvotāju.

Kā tiek ziņots "Levada centra" mājaslapā, respondentiem tika piedāvāta kartiņa ar valstu sarakstu, un viņi varēja izvēlēties vairākas valstis. Aptauja tika rīkota no 24. līdz 29. maijam 137 apdzīvotās vietās 50 KF subjektos.

Lietuvā gada sākumā tika sarīkota līdzīga aptauja, kurā Lietuvas iedzīvotāji Krieviju nosauca naidīgo valstu vidū.

Eksperti uzskata, ka sabiedrības viedokļa aptauju rezultātus nosaka tas, ka Baltijas politiķi pastāvīgi apsūdz Krieviju "naidīgā ietekmē" un par "iejaukšanos" republiku iekšlietās. Tā, piemēram, Lietuvas ĀM vadītājs Lins Linkēvičs paziņoja, ka "naidīgi noskaņotas trešās valstis", tādas kā Krievija, pastāvīgi cenšas sašķelt ES ar "dezinformācijas" palīdzību.

Tāpat Lietuvā vairākkārt runājuši par "kiberdraudiem", kuri it kā nāk no Krievijas. Maskava pastāvīgi noliedz šāda veida paziņojumus. Tostarp, KF prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs jau vairākkārt norādījis, ka visām šīm pretenzijām nav nekāda pamatojuma.

Избиратели голосуют на выборах президента Литвы - Sputnik Latvija
Lietuvas prezidenta kandidāti atbalsta pragmatiskas attiecības ar Krieviju

Lietuvas ievēlētais prezidents Gitans Nausēda priekšvēlēšanu cīņas laikā paziņoja, ka attiecības ar Krieviju var mainīties, taču pēc vēlēšanu rezultātu izziņošanas pateica, ka viņa politika attiecībā pret Maskavu diez vai mainīsies. Taču Krievijas iedzīvotājiem, pēc Nausēdas domām, nav jāuzskata Lietuva par ienaidnieku.

Tāpat Nausēda uzsvēra, ka viņam pašam gribētos Lietuvā redzēt vairāk krievu teātra izrāžu un klasiskās mūzikas koncertu.

Eksperts Aleksandrs Nosovičs norādīja, ka Baltijas valstis, neskatoties uz paziņojumiem par to, ka Krievija ir "tāda un šitāda", apstiprina, ka tas ir kaimiņš, ar kuru ekonomiski ir jāsadarbojas.

Tāpat, pēc viņa teiktā, Baltijas valstu varasiestādes pēdējās laikā atsakās no pašu noteiktiem tabu sakariem ar Krieviju un kursu uz tās prezidenta Vladimira Putina starptautisko izolāciju. Turklāt, pēc viņa sacītā, piemēram, Latvijā, kur pastāvīgi aicināja pastiprināt sankcijas pret Krieviju, tiek izceltas tādas nozares, kā tranzīts un tūrisms, kuras visvairāk cietušas attiecību sabrukuma rezultātā ar Krieviju.

Ziņu lente
0