Otro mēnesi pēc kārtas Baltijas valstīs pieaug elektroenerģijas cenas

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередач
Линии электропередач - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atsevišķās stundās enerģijas cena svārstījās no 0,12 eiro līdz 199,97 eiro par megavatstundu.

RĪGA, 14. jūnijs – Sputnik. Baltijas valstīs otro mēnesi pēc kārtas pieaug elektroenerģijas cenas. Par to ziņo Sputnik Lietuva, atsaucoties uz neatkarīgo enerģijas piegādātāju Elektrum Lietuva.

Maijā, salīdzinot ar aprīli, elektrības cena Lietuvā paaugstinājās par 1% - līdz 44,11 eiro par megavatstundu. Latvijā cenas pieauga par 2% - līdz 44,28 eiro par megavatstundu, savukārt Igaunijā kāpums sastādīja mazāk nekā 1% - līdz 42,32 eiro par megavatstundu.

Счетчик электрической энергии - Sputnik Latvija
Latvijā un Lietuvā pakāpušās elektroenerģijas cenas

Elektrības cenas Baltijas valstīs atsevišķās stundās svārstījās no 0,12 eiro līdz 199,97 eiro par megavatstundu.

"Maijā elektroenerģijas cenas izmaiņas ietekmēja lieli nokrišņi un kūstošais kalnu sniegs Skandināvijas valstīs, kā dēļ pacēlās ūdens līmenis hidroelektrostaciju ūdenskrātuvēs. Taču elektroenerģijas cenas Lietuvā un Latvijā nesamazinājās nestabilās caurlaides spējas dēļ savienojumos starp Baltkrieviju un Lietuvu, kā arī starp Kaļiņingradu un Lietuvu," paziņoja Elektrum Lietuva direktors Martins Giga.

Tāpat, pēc viņa sacītā, cenu svārstības ietekmēja ražošanas apjomu samazināšanās vēja elektrostacijās.

Tai pašā laikā Lietuvos energijos tiekimas Biznesa risinājumu nodaļas vadītājs Martins Boratinsks apgalvo, ka cenas palielinājušās vēso laikapstākļu dēļ, par kā rezultātu kļuva enerģijas patēriņa pieaugums.

Saskaņā ar kompānijas Lietuvos energija preses dienesta datiem, šī gada maijā temperatūra bijusi aptuveni par četriem grādiem zemāka, nekā pērn.

Tiek atzīmēts, ka maijā, salīdzinot ar aprīli, elektroenerģijas patēriņš Baltijas valstīs palielinājās par 1% - līdz 2201 gigavatstundai. Lietuvā šis rādītājs pieauga par 3% (līdz 986 gigavatstundām), Latvijā tas palika nemainīgs – 579 gigavatstundu līmenī, savukārt Igaunijā samazinājās par 3% un sasniedza 635 gigavatstundas.

Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija
Blīvums par mazu: Nemiro pamatoja elektroenerģijas augstās cenas

Iepriekšējā mēnesī trīs Baltijas republikas kopā saražoja 1159 gigavatstundas elektroenerģijas, kas ir par 15% mazāk nekā aprīlī.

"Ražošanas apjomu samazināšanos ietekmēja ūdens līmeņa krišanās Daugavā. Maijā ūdens līmenis bija par 54% zemāks, par gada vidējo līmeni. Tieši tāpēc upju hidroelektroenerģijas ražošana mēneša laikā samazinājās par 42%, līdz 168 gigavatstundām," paziņoja Giga.

Maijā visas Baltijas valstis kopš saražoja 53% no kopējā tām nepieciešamā elektroenerģijas apjoma.

Ziņu lente
0