Latvija gatava glabāt Inčukalnā SDG no ASV, taču piegāžu nav

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasТанкер-газовоз
Танкер-газовоз - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV pagaidām nav piegādājušas Lietuvai nekādu vērā ņemamu gāzes apjomu, lai arī Viļņa ne vienu reizi vien paudusi vēlmi palielināt piegādes. Pagaidām Baltijas tirgū SDG piegādā Norvēģija un Krievija.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. No ASV piegādāto sašķidrināto dabasgāzi varētu glabāt Inčukalna pazemes gāzes krātuvē, stāstīja ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro. Politiķis atzina, ka patlaban gan nav panāktas konkrētas vienošanās par ASV sašķidrinātās dabasgāzes piegādēm, bet sarunas par šādu iespēju notiek regulāri. Šodien Baltijas tirgū reālas ir tikai SDG piegādes no Norvēģijas un jaunās rūpnīcas Krievijā – "Novatek", vēsta tvnet.lv.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Putins komentējis Trampa izteikumus par to, ka ES jāpērk gāze no ASV

Nemiro paziņoja, ka SDG piegādes no ASV un uzglabāšana Inčukalna pazemes gāzes krātuvē tiek apspriesta. Tāpat interesi par tās uzglabāšanu izrāda Igaunija un Somija.

Iepriekš Baltijas valstis un ASV vienojās stiprināt sadarbību enerģētikā. Plānots, ka pirmā tikšanās formātā "3+1" notiks Viļņā septembrī. Vienošanās par to tika panākta 20. maijā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentu tikšanās laikā ar ASV enerģētikas sekretāru Riku Periju Kijevā. Tikšanās notika pēc Vašingtonas iniciatīvas.

Tikšanās laikā tika apspriesta arī SDG piegāde no ASV. Lietuva ir viena no pirmajām ES valstīm, kas sāka importēt SDG no ASV caur termināli Klaipēdā, taču pagaidām darbs apstājies pie testa piegādēm. Patlaban Lietuva importē SDG no Norvēģijas un Krievijas.

Krievijas piegādes sākās nesen – pēc kompānijas "Novatek" gāzes sašķidrināšanas rūpnīcas ekspluatācijas sākuma Visockā. Vienu partiju Krievijas SDG nopirka valsts kontrolētā kompānija Lietuvos energijos tiekimas (LET), pārējās – minerālmēslu ražotājs Achema.

Pazemes gāzes glabātava Inčukalnā - Sputnik Latvija
Latvijai nav naudas gāzes ziemas rezervju iesūknēšanai Inčukalna PGK

"Novatek" finanšu direktors Marks Džetvejs, uzturoties Viļņā, paziņoja, ka cer uz gāzes tālāko piegādi Lietuvas patērētājiem.

"Ja es runātu ar Lietuvas politiķiem, mans ziņojums būtu pilnīgi skaidrs: šodien mēs attīstām SDG biznesu, jo vēlamies kļūt par globālu gāzes kompāniju, kas piegādā gāzi visā pasaulē. Mēs nepolitizējam dabasgāzi, mēs sakām tirgum, ka ievērojam trīs galvenos principus: enerģijas pieejamība, drošība un stabilitāte," teica Džetvejs.

Džetvejs informēja, ka kompānija var piegādāt gāzi par konkurētspējīgām cenām. Pēc viņa vārdiem, "Novatek" ir resursi gāzes ilgtermiņa piegādes nodrošināšanai, un tas ir drošības komponents. Viņš atzīmēja, ka "Novatek" piedalās nevis konkurences cīņā "valsts pret valsti", bet gan enerģijas avotu kontekstā – nomainot ogles pret dabasgāzi.

Runājot par sadarbību ar Lietuvu, viņš uzsvēra, ka patlaban sadarbojas tikai bizness ar biznesu.

Завод азотных удобрений Achema - Sputnik Latvija
Achema SDG ir "līdz kaklam": koncerns iesniedza tiesā Lietuvu un EK

"Jūsu gāzes kompānijas zina, kas mēs esam. Mums ir lieliska reputācija tirgū. (..) Man šķiet, Lietuvas uzņēmumiem ir zināms, ka "Novatek" ir liels SDG piegādātājs. Manuprāt, iespējams veidot savstarpēji izdevīgus sakarus," viņš uzsvēra.

Marks Džetvejs norādīja, ka tuvākajos gados Baltijas valstīs ieplānotie infrastruktūras projekti – Lietuvas un Polijas gāzesvads (GIPL), Igaunijas un Somijas gāzesvads Balticconnector – var pavērt jaunas iespējas sašķidrinātās dabasgāzes piegādēm no Krievijas.

Ziņu lente
0