"Pavasara vētra" Igaunijā: NATO rīko mācības Krievijas robežu tuvumā

© Sputnik / Сергей Степанов / Pāriet pie mediju bankasNATO mācības "Pavasara vētra" Igaunijā
NATO mācības Pavasara vētra Igaunijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tās ir lielākās militārās mācības valstī šogad. Manevros iesaistīti kājnieki, artilērija, tanku karaspēki, aviācija, jūras karaspēki un PRA no 13 valstīm, tostarp ārpus blokā esošajām Somijas, Ukrainas un Gruzijas.

RĪGA, 29. aprīlis – Sputnik. Pirmdien, 29. aprīlī, Igaunijā sākas NATO mācības "Pavasara vētra 2019", kurās piedalīsies vairāk nekā 9000 karavīru no 13 valstīm, tās ir lielākās militārās mācības valstī šogad, vēsta Sputnik Igaunija.

Igaunijas Aizsardzības spēku Galvenais štābs norādīja, ka mācības beigsies 17. maijā. Mācību aktīvākā daļa notiks no 2. līdz 10. maijam valsts ziemeļaustrumos, tostarp Austrumviru apriņķī, kurš robežojas ar Krieviju.

Учения НАТО BALTOPS - Sputnik Latvija
NATO pastiprināšanās Baltijas jūrā: psiholoģisks spiediens argumenta kārtā

No 29. aprīļa Igaunijas Aizsardzības spēki un to NATO sabiedrotie nodarbosies ar mācību kauju plānu saskaņošanu, mijiedarbības starp militāro daļu štābiem un to gatavības pārbaudi. Par galvenajām mācību "Pavasara vētra" vienībām kļūs nacionālo Aizsardzības spēku 1. un 2. kājnieku brigāde.

Mācībās piedalās Vācijas, Polijas, Igaunijas, Lielbritānijas un ASV GKS lidmašīnas un helikopteri. Jūrā mācības atbalstīs Igaunijas Militārās jūras flotes kuģi. Mācību "Pavasara vētra" jūras daļa notiks no 6. līdz 9. maijam.

Igaunijas Aizsardzības spēki lūdza civiliedzīvotājus izturēties saprotoši pret īslaicīgām neērtībām, kas saistītas ar militārā transporta aktivizēšanos un braukšanas ierobežojumiem uz ceļiem, bruņutehnikas, aviācijas un šaušanas poligonos radīto troksni. Tiek uzsvērts, ka "Pavasara vētrā" ir iesaistīti simtiem apakšvienību un tehnikas vienību, tostarp bruņumašīnas un tanki.

Mācībās "Pavasara vētra" līdztekus igauņu karavīriem un brīvprātīgās zemessardzes Kaitseliit locekļiem, piedalās karavīri no Latvijas, Lietuvas, Polijas, Beļģijas, Kanādas, Francijas, Vācijas, Lielbritānijas un ASV, kā arī ārpus blokā esošās Somijas un NATO sadarbības programmu dalībvalstīm – Ukrainas un Gruzijas.

Военные учения НАТО Spring storm в Эстонии - Sputnik Latvija
Francija nosūtīs tankus pie Krievijas robežām

Kā tiek ziņots, galvenās NATO "kaujas" darbības Igaunijas ieplānotas Uzvaras dienas svētku svinību periodā, ko plaši atzīmē lielākoties krievvalodīgajā Austrumviru apriņķī: Sillamē un Vaivara – 7. maijā, Oru un Voka – 8. maijā, Jehvi un Ahtme – 9. maijā un Sompa – 10. maijā.

Mācību kauju laikā apdzīvotajās vietās NATO karavīri izmantos tukšpatronas un dūmu granātas. No plkst. 22:00 līdz 6:00 Igaunijas Aizsardzības spēku vadība sola "nespēlēt kariņus", lai netraucētu Austrumviru iedzīvotāju naktsmieru.

Pirms "Pavasara vētras" sākuma Igaunijā tika nogādāti daudzfunkcionālie britu helikopteri AW159 Wildcat, helikopteri Apache un 110 Īpašā gaisa dienesta (SAS) karavīri, kā arī gandrīz 300 franču karavīru, pieci Leclerc tanki un 20 kājnieku bruņumašīnas.

Ziņu lente
0