Igaunijas piemērs kārdina Latviju un Lietuvu pacīnīties par Putina uzmanību

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankas Президент РФ Владимир Путин и президент Эстонии Керсти Кальюлайд
 Президент РФ Владимир Путин и президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kersti Kaljulaida pierādījusi, cik nozīmīgs ir tiešs dialogs ar Krievijas prezidentu. Vai Latvijas un Lietuvas līderi spēs novērtēt tādu iespēju?

RĪGA, 24. aprīlis – Sputnik. Igaunijas un Krievijas tiešā dialoga nozīme mudina Rīgu un Viļņu pacīnīties par tikšanos ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, Federālajai ziņu aģentūrai norādīja informācijas aģentūras "Rossija segodņa" komentētājs Vladimirs Korņilovs.

Президент РФ Владимир Путин и президент Эстонии Керсти Кальюлайд во время встречи,18 апреля 2019 - Sputnik Latvija
Latviešu eksperts pozitīvi novērtēja Kaljulaidas tikšanos ar Putinu Maskavā

Pēc vizītes Maskavā Kersti Kaljulaida saskārusies ar asu kritiku no pārējo Baltijas valstu puses, viņš atzīmēja. Piemēram, Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkēvičs paziņojis, ka Igaunijai vajadzētu saskaņot darbības un dialogu ar Maskavu risināt piesardzīgi. Viņš uzskata, ka pirms Kaljulaidas vizītes Maskavā Tallina nav sniegusi ziņas par iespējamajām sarunas tēmām.

"Sak, mēs netiekamies ar Putinu, bet viņa tiekas bez mūsu ziņas un pārkāpj "Baltijas solidaritāti"," konstatēja Korņilovs.

Komentējot kritiskās piezīmes, Kaljulaida paziņoja, ka Igaunijai, tāpat kā Somijai, Vācijai vai Austrijai vajag bez vidutājiem sarunāties ar kaimiņvalstīm.

"Es vēlos, lai Igaunija būtu vienā līmenī ar citām Eiropas Savienības un NATO valstīm. Lai nerunātu mūsu vietā, lai mēs paši runātu. Mēs ne īpaši daudz runājam par Krieviju, kad tiekamies ar citu valstu vadītājiem. Un ir daudz godīgāk, kad tu pats esi gatavs atklāti paust savas domas Krievijas valsts vadītājam," uzsvēra Kaljulaida.

Korņilovs atzīmēja, ka Igaunijas prezidente pūlējusies paskaidrot kolēģiem savu viedokli: "ja jau Merkele var, kāpēc nevar Kaljulaida?" Pēc būtības, Igaunijas vadītāja ar savu piemēru parāda, cik lietderīgi ir tieši sakari ar KF augstākajā līmenī.

"Domāju, tagad Rīga un Viļņa metīsies sacensties, kurš no viņu pārstāvjiem pirmais tiks pielaists uz paklāja Kremlī," paskaidroja politologs.

Президент РФ В. Путин встретился с президентом Эстонии К. Кальюлайд - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidente gaisināja "šausmu stāstus" par krievu valodu

Iepriekš vēstīts, ka Kaljulaida atgādināja: viņa jau iepriekš informējusi partnerus ES un ASV par gaidāmo tikšanos ar Putinu, piemēram, tiekoties ar ES vēstniekiem un ASV prezidenta padomnieku nacionālās drošības jautājumos Džonu Boltonu.

18. aprīlī Krieviju apmeklēja Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida un vairāk nekā divas stundas sarunājās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Pēc sarunas Kaljulaida pastāstīja, ka apspriedusi ar Putinu jautājumus Ukrainas un Gruzijas aspektā un paziņojusi: neskatoties uz pašreizējām sankcijām, ir sfēras, kurās var veidot Krievijas un Igaunijas ekonomisko sadarbību. Tikšanās gaitā viņa uzaicināja Vladimiru Putinu piedalīties Somugru tautu kongresā 2020. gadā Tartu.

Ziņu lente
0