Putins piekrita tikties ar Igaunijas prezidenti: Kaljulaidai sniedz padomus, kas jālūdz

© Фото Facebook / Kersti KaljulaidПрезидент Эстонии Керсти Кальюлайд
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais Centriskās partijas priekšsēdētājs, bijušais Tallinas mērs Edgars Savisārs ieteica Igaunijas prezidentei Kersti Kaljulaidai runāt ar Vladimiru Putinu par sankciju atcelšanu.

RĪGA, 4. aprīlis – Sputnik. Krievijas un Igaunijas prezidentu Vladimira Putina un Kersti Kaljulaidas tikšanās tiek gatavota, paziņoja Krievijas līdera preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, vēsta RIA Novosti.

Kersti Kaljulaida apmeklēs Maskavu darba vizītē 18. aprīlī, viņa atklās restaurētu vēsturisko republikas vēstniecības ēku. Sakarā ar Kaljulaidas vizīti Maskavā Igaunija nosūtījusi Krievijas ĀM notu ar lūgumu par prezidentes tikšanos ar Vladimiru Putinu.

"Jā. Mēs saņēmām attiecīgu pieteikumu. Šāda tikšanās šobrīd tiek plānota un gatavota," apstiprināja Dmitrijs Peskovs.

Attieksme pret vizīti Igaunijā

Kaljulaidas vizīte Krievijā kļūs par pirmo Igaunijas prezidenta ierašanos daudz gadu laikā. Pēdējo reizi Igaunijas prezidents apmeklēja Krieviju 2011. gadā – uz Svētā Jāņa baznīcas iesvētīšanu Sanktpēterburgā bija ieradies Tomass Hendriks Ilvess.

Igaunijas politiķi dažādi uztvēra gaidāmo Igaunijas un Krievijas prezidentu tikšanos. Tā, piemēram, bijusī Igaunijas ĀM vadītāja Marina Kaljuranda paziņoja, ka pašu ieganstu – restaurētas republikas vēstniecības Krievijā ēkas atklāšanu – Kaljulaidas vizītei neuzskata par īpaši nozīmīgu, vēl jo vairāk tāpēc, ka Igaunijas prezidente, pēc viņas sacītā, netika uzaicināta, vēsta Sputnik Igaunija.

Президент Эстонской Республики Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Igaunijas prezidentes kanceleja lūgusi ieplānot tikšanos ar Putinu

Līdzīga pozīcija ir arī Igaunijas parlamenta Ārlietu komisijas priekšsēdētājam MArko Mihkelsonam. Pēc viņa sacītā, rodas iespaids, ka "vizīte radusies uz tukšas vietas".

Igaunijas Konservatīvās tautas partijas valdes loceklis Jāks Madisons norādīja, ka Kaljulaida pati lūdz tikšanos, un "tas izskatās diezgan nožēlojami".

Savukārt bijušais Tallinas mērs Edgars Savisārs uzskata, ka Kaljulaidai ir par ko runāt ar Krievijas prezidentu.

"Nesen es izlasīju, ka Krievijā sadedzinājuši 72 tonnas reņģu no Igaunijas, kuras konfiscēja muita Ivangorodā. Konfiscētās produkcijas sadedzināšanai bija nepieciešami trīs mēneši. Žēl mūsu zvejniekus. Varbūt pietiks jau ar tām sankcijām un atbildes sankcijām. Lūk arī temats prezidentei Kaljulaidai, par kuru parunāt Maskavā," uzrakstīja Savisārs savā Facebook lapā.

Ziņu lente
0