Taisnība ir mūsu pusē: kā veterāni Igaunijā novērtēja Latvijas deputātu idejas

© Sputnik / Вадим АнцуповВетераны возлагают венки к памятнику
Ветераны возлагают венки к памятнику - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas veterānu organizāciju pārstāvji sarunā ar Sputnik Igaunija pastāstīja, kāds ir viņu viedoklis par Latvijas Saeimas komisijas lēmumu aizliegt Padomju armijas formastērpa nēsāšanu publiskos pasākumos.

RĪGA, 20. marts — Sputnik. Nacionālās apvienības frakcija Saemā iesniedza izskatīšanai likumprojektu, kas atņems veterānu tiesības nēsāt Sarkanās armijas formu publiskos pasākumos. Par lieguma pārkāpumu paredzēts vērā ņemams naudas sods.

Nacionālistu ierosinājums tika apspriests Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā 19. martā, un pieņemts lēmums likumprojektu atbalstīt.

Sputnik Igaunija sazinājās ar Igaunijas veterānu organizācijām un lūdza sniegt komentārus Latvijas politiķu rīcībai.

Apbalvojumus nēsā pelnīti, ar pilnām tiesībām

Otrā pasaules kara dalībnieku Tallinas biedrības valdes prieksšēdētāja Ņina Pavlova savā komentārā Sputnik Igaunija ļoti negatīvi izvērtēja Saeimas lēmumu.

"Visām Baltijas valstīm karš nesa atbrīvošanos no fašisma. Un cilvēkiem, kuri godam nopelnījuši savus apbalvojumus, ir tiesības tos nēsāt," – viņa uzsvēra.

Igaunijā valsts līmenī paslepus valda uzskats, ka apbalvojumus nēsāt nevajadzētu, taču tik krass lēmums nav bijis, un, Pavlova cer, arī nebūs.

Шествие легионеров в Риге 16 марта 2019 - Sputnik Latvija
Vecrīgu rotā svastika: zaudētāju maršs un apkaunojums Eiropai

"Es uzskatu, ka igauņu tauta pati karoja pret fašismu. Viņi karoja ne tikai Hitlera pusē, viņi dienēja arī igauņu korpusā Sarkanās armijas sastāvā. Viņi atbrīvoja Igauniju. Un kā viņus sagaidīja igauņu publika! Ar prieku, ar ziediem! Par to, ka viņi atbrīvoja Igauniju," – uzsvēra Pavlova.

Ņina Pavlova pastāstīja, ka veterāni Igaunijā uzvelk savus formastērpus ne tikai 9. maijā, bet arī pulcējas septembrī – atzīmēt Tallinas atbrīvošanu no Hitlera okupācijas, un sēru dienās – Lielā Tēvijas kara sākuma dienā, Ļeņingradas blokādes sākuma dienā. "Veterāniem tas ir ļoti svarīgi, turklāt šo cilvēku paliek aizvien mazāk un mazāk," – viņa paskaidroja.

Igaunijā veterāni var droši nēsāt apbalvojumus

Igaunijas Veterānu organizāciju savienības priekšsēdētājs Nikolajs Bišoks pauda negatīvo viedokli par Latvijā iesniegto likumprojektu vēl kritiskāk – viņš izmantoja terminu "neofašistisks". Pēc viņa domām, daudzi cilvēki tik un tā valkās formas tērpu, pat riskējot saņemt sodu, daudzi vairs nevarēs pilnvērtīgi piedalīties dažādu piemiņas dienu – Uzvaras dienas, Tēvijas aizstāvja dienas svinēšanā.

Европейский суд по правам человека - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nepārtraukta genocīda virkne: Eiropas tiesa noripojusi līdz Lietuvas līmenim

Bišoks pastāstīja, ka Igaunijā nekādu grūtību ar Sarkanās armijas formastērpa nēsāšanu nav un viņš neuzskata, ka Igaunija sāks pieņemt tamlīdzīgus grozījumus Latvijas pēdās.

"Protams, nav izslēgts tāds lēmums arī no igauņu deputātu puses. Taču pagaidām pat daudzi igauņi (vecākās paaudzes pārstāvji, kuri paši dienējuši Padomju armijā) ar cieņu izturas pret tiem, kuri valkā formastērpu, apsveic svētkos," – piebilda Bišoks un pauda cerību, ka Igaunijā tādu izmaiņu nebūs.

Ko Latvijā uzskata par veterāniem

2017. gadā Latvijā tika pieņemts likums, kas pielīdzināja Lielā Tēvijas kara veterānus nacionālajiem kadriem, kuri karoja Waffen SS vienībās Hitlera pusē.

Likums paredz Otrā pasaules kara dalībnieka statusa piešķiršanu tikai Latvijas pilsoņiem, kuri bijuši republikas valstspiederīgie pirms 1940. gada 17. jūnija vai varēja pretendēt uz Latvijas pilsonību pēc tālaika likumiem.

Tātad Latvijas valdība atteikusies uzskatīt par veterāniem lielāko daļu bijušo Sarkanās un Padomju armijas karavīru, kuri apmetušies uz dzīvi Latvijā PSRS laikā.

Ziņu lente
0