Igaunijas policija izmeklē smaga veselības kaitējuma nodarīšanu bērnam no vegānu ģimenes

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasДетское отделение больницы
Детское отделение больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārsti bija spiesti cīnīties par bērna dzīvību, kura veselībai bija nodarīts nopietns kaitējums, domājams, viņa mātes dzīves veida dēļ. Izmeklēšanu uzsākusi policija.

RĪGA, 14. MARTS — Sputnik. Lēnes prefektūra izmeklē nopietna kaitējuma nodarīšanu bērna veselībai, kurš dzimis vegānu dzīves veida piekritēju ģimenē. Iesniegumu policijai uzrakstījuši ārsti, kuri konstatējuši, ka apdraudēta bērna dzīvība, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu ERR.

Krimināllieta ierosināta jaunvārī, taču sīkāka informācija kļuvusi pieejama tikai pašlaik. Bērns nogādāts slimnīcā tik smagā stāvoklī, ka viņam draud attīstības aizkavēšanās risks. Noskaidrojies, ka bērns arī agrāk nokļuvis slimnīcā, vienu reizi – ar krampjiem. Toreiz analīzes apliecināja, ka viņa organismā pietrūkst uzturvielu un vitamīna B12.

Dārzeņi - Sputnik Latvija
Zemnieki ir sašutuši: dzīvnieku aizstāvji māca bērnus kļūt par vegāniem

Ja māte grūtniecības laikā nelieto vitamīnu B12, arī jaundzimušajam nebūs tā rezerves. Ārsti uzsver, ka šis vitamīns ir ārkārtīgi nepieciešams pirmajā dzīves gadā nervu sistēmas un sarkano asinsķermenīšu normālas attīstības labad.

Piemēram, endokrinoloģe Julle Einberga pastāstīja, ka vitamīna B12 trūkuma dēļ iespējami dažādi nervu sistēmas bojājumi, attīstības traucējumi krampji un nopietna mazasinība.

"Daļa izmaiņu var būt neatgriezeniskas un pat dzīvībai bīstamas," – uzsvēra ārste.

Lēnes apgabala prokuratūras vadošā prokurore Kristīne Tamma paskaidroja, ka pagaidām aizdomās turamo nav. Šobrīd izmeklētāji noskaidro, kādu iemeslu dēļ bērnam radušās nopietnas veselības problēmas.

Bīstama diēta

Iepriekš Sputnik Igaunija stāstīja par situāciju, kurā mātes-vegānes dzīves veids novedis līdz kriminālvajāšanai. 2017. gada augustā policija atklāja lietas nianses, kuras ietvaros māte-vegāne tika turēta aizdomās par smagu veselības traucējumu radīšanu jaundzimušajam dēlam.

Вегетарианские продукты в сети магазинов Maxima в Латвии - Sputnik Latvija
Veģetāro un vegānu produktu pieprasījums Maxima veikalos pieaudzis par 70%

Nepareizā uztura dēļ bērns bija novājināts, viņam sākās smaga smakšanas lēkme. Turklāt tika konstatēts, ka bērna attīstība atpaliek par trim mēnešiem, viņa asins analīze uzrādīja smagu B12 un D vitamīnu deficitu. Noskaidrojās, ka māte pārtikusi tikai no augu valsts produktiem, viņas ēdienkartē nebija ne piena produktu, ne gaļas, olu vai zivju. Savu dēlu viņa barojusi tikai ar tumi un mātes pienu – tas bija ļoti šķidrs.

Mātei tika izvirzīta apsūdzība par neatbilstošu bērna kopšanu, taču sieviete nožēloja nodarīto, un lietā tika panākta vienošanās.

Vegāni – radikālas veģetārisma formas piekritēji. Vegāni atsakās no jebkādas gaļas, piena, olu, medus un citiem produktiem, kuros atrodami dzīvnieku valsts izcelsmes komponenti.

Ziņu lente
0