Igaunijas galvaspilsētā notiks pikets nozaudētās demokrātijas atjaunošanas atbalstam

© Sputnik / Вадим АнцуповРатушная площадь. Таллинн
Ратушная площадь. Таллинн - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas pirmā valsts apvērsuma gadadienā organizācijas "Veselīga un vesela tauta" aktīvisti rīkos atbalsta pasākumu tautas iniciatīvas tiesību institūta atjaunošanai valstī.

RĪGA, 10. marts – Sputnik. Igaunijas tautai ir jābūt reālām iespējām sava konstitucionālā augstākās varas nesēja statusa īstenošanai, uzskata piketa rīkotāji par valstī zaudētās demokrātijas atjaunošanu, vēsta Sputnik Igaunija.

Pirmais pikets jaunā parlamenta priekšā

Зал заседаний Сейма Литвы, архивное фото - Sputnik Latvija
Lietuvā notiks referendums par deputātu skaita samazināšanu

Otrdien, 12. martā bezpeļņas organizācija "Veselīga un vesela tauta" (Terve Rahvas) sarīkos Tallinā pie parlamenta ēkas protesta pasākumu tautas iniciatīvas tiesiska institūta atjaunošanas atbalstam. Pikets tiek veltīts Igaunijas pirmā valsts apvērsuma 85. gadadienai, kuru 1934. gadā īstenoja topošais valsts prezidents Konstantīns Petss un armijas komandieris Johans Laidoners.

Par piketa oficiālo organizatoru kļuvis pazīstams igauņu sabiedrības aktīvists Emils Rutiku. Akcijas laikā piketa dalībnieku priekšā uzstāsies dažādi sabiedriski-politiskie aktīvisti, kuri atbalsta tiešās demokrātijas idejas, tostarp arī jaunā Rīgikogu sastāva locekļi.

Referendumi kā tautas varas rīks

Pēc pasākuma iniciatoru domām, tieši 1934. gada valsts apvērsuma rezultātā Igaunijā tika ieviesta jauna Konstitūcija, no kuras tika izslēgts tautas iniciatīvas jēdziens, kurš ļāva izvirzīt parlamenta balsojumam tautā populārus projektus. Šo pašu defektu, pēc viņu domām, mantojusi arī esošā Igaunijas Konstitūcija, kuras veidotāji par piemēru ņēma Petsa Pamatlikumu.

Пикет в Таллинне в поддержку политзаключенных Европы - Sputnik Latvija
Tallinā aizritējis pikets sirdsapziņas gūstekņu atbalstam

Organizācijas "Veselīga un vesela tauta" vadītājs – pazīstams igauņu vēsturnieks Jāks Valge – ir pārliecināts, ka tautas iniciatīvas un vistautas referendumu atjaunošana varētu kalpot par sava veida bremzēm tiem politiķiem, kuri rīkojas par spīti valsts pilsoņu vairākuma gribai. Šis solis varētu stimulēt arī dziestošo pilsoņu aktivitāti sabiedrībā.

Valge, kurš ir ievēlēts jaunajā Rīgikogu sastāvā pēc Igaunijas Konservatīvās tautas partijas (EKRE) saraksta, uzskata, ka referendumu rezultāti atspoguļo patieso tautas gribu, padarot pieņemtos politiskos lēmumus sabiedrībai pieņemamus. Piedaloties referendumā, pilsoņi, pēc viņa sacītā, skaidrāk izjūt savu atbildību par tautas un valsts likteni, kas samazina sociālo spriedzi.

Ziņu lente
0