Gasparjans: Lietuva apvainojusies uz Baltkrieviju Ignalinas AES dēļ

© SputnikАрмен Гаспарян
Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc politologa sacītā, visi Baltijas republikas piedāvājumi sakarā ar BelAES ir saistīti ar "dziļu aizvainojumu" un politiskām interesēm.

RĪGA, 10. marts – Sputnik. Baltkrievijas AES plāns Lietuvas premjerministram Saulim Skvernelim ir nepieciešams, lai "vienkārši parunātu", uzskata politologs Armens Gasparjans, vēsta Sputnik Lietuva.

Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Politika
Kariņš izvērtēja Lietuvas premjera ideju pārtaisīt BelAES TEC

Iepriekš Skvernelis vērsās oficiālā vēstulē pie Minskas, kurā piedāvāja BelAES mērķiem izveidoto infrastruktūru izmantot dabasgāzes elektrostacijas izbūvei. Saskaņā ar premjera ieceri, Baltkrievija varētu pirkt degvielu no sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) termināļa Klaipēdā.

"Domāju, ka Baltijas dižo prātu gadījumā runa nav par efektivitāti. Runa ir par to, kas "man nepatīk"… Šeit dienas kārtībā ir "vienkārši parunāt"," sacīja Gasparjans Sputnik Lietuva intervijā.

Pēc politologa domām, Baltijas republika ir "dziļi apvainojusies" uz Baltkrieviju dēļ tā, ka kaimiņvalstī tiek celta atomstacija, bet Viļņa no savas atteicās.

"Jums tā bija (Ignalinas AES – Sputnik.). Jūs (Lietuva – Sputnik) to sagrāvāt. Tagad jums izraisa nepatiku tas, kas notiek kaimiņvalstī," - sacīja Gasparjans.

Politologs atzīmēja, ka Minskai ir visas tiesības vispār neklausīties Baltijas politiķos.

"Tā (BelAES – Sputnik) neatrodas jūsu valsts teritorijā – tas ir pirmkārt. Otrkārt, tā (Baltkrievija – Sputnik) pat neietilpst Eiropas Savienībā, un principā, normām, kuras pieņemtas ES, Minska var spļaut virsū no visaugstākā zvanu torņa," - uzsvēra Gasparjans.

Pēc politologa sacītā, BelAES jautājumā Lietuvai pirmām kārtām jāņem vērā SAEA speciālistu viedoklis, kuri apstiprināja atomstacijas drošību Astravjecā.

Strīdi par BelAES

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tās būvdarbiem izraudzīts AES-2006 projekts — Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas tipveida projekts "3+" ar uzlabotiem tehniski ekonomiskajiem rādītājiem, atbilstošs mūsdienu "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības, sanitārajām un higiēnas normatīvajiem aktiem. BelAES pirmā energobloka starts plānots 2019. gadā, otrā — 2020. gadā.

BelAES - Sputnik Latvija
Rinkēvičs nav apsolījis Lietuvai atteikties no BelAES enerģijas

Neskatoties uz atklāto dialogu un konsekvento sadarbību ar SAEA jau projekta apspriešanas laikā, Lietuva izsaka regulāras pretenzijas pret BelAES. Lietuvas varasiestādes dēvē tās celtniecību par "nacionālo draudu". Lietuvā tika pieņemts likums, ar kuru plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas. Turklāt, Viļņa iniciē aizliegumu elektroenerģijas iegādei no BelAES ES.

2016. gadā Lietuva vērsās pie Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ar ierosinājumu vienoties un neielaist ES tirgū BelAES elektroenerģiju, ko uzskata par nedrošu, taču šo iniciatīvu atbalstīja tikai Polija.

Ziņu lente
0