Klaipēdā tiks atklāta piemiņas plāksne "meža brālim" par spīti skandālam

CC BY-SA 2.0 / World Wide Gifts / Клайпеда - вид города
Клайпеда - вид города - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klaipēdas pilsētas padomes deputāta skandalozā atstādināšana un uzvara pašvaldību vēlēšanās ne pie kā nav novedusi – piemiņas plāksne "meža brālim" tomēr tiks uzstādīta.

RĪGA, 7. marts – Sputnik. Klaipēdā tiks atklāta piemiņas plāksne "meža brāļu" komandierim Ādolfam Ramanauskim (Vanagam), vēsta Sputnik Lietuva.

Здание сейма Литвы - Sputnik Latvija
Lietuvā saņemtas sūdzības par telekanālu "Rossija 24" mežabrāļu jautājumā

Pagājušā gada vasarā Klaipēdas pilsētas padomes deputāts Vjačeslavs Titovs iebilda pret lēmumu iemūžināt "meža brāļu" komandiera piemiņu. Viņš paziņoja, ka "partizāns" piedalījies astoņu tūkstošu civiliedzīvotāju slepkavībās, un savā lapā sociālajā tīklā publicēja Padomju Savienības tiesas lēmumu, kurā Ramanauskis atzīts par vainīgu noziegumos. Titovs atklāja, ka viņa viedoklim piekrīt daudzi pilsētas iedzīvotāji, kam zināmas "partizānu" zvērības Otrā pasaules kara gados.

Pēc tam Klaipēdas apgabala prokuratūra ierosināja pret Titovu krimināllietu, pilsētas mērs Vitauts Grubuļausks sāka deputāta impīčmenta procedūru. Lietuvas galvenā administratīvā tiesa secināja, ka Titovs pārkāpis deputāta zvērestu.

Titovs atteicās no pilsētas padomes deputāta mandāta, lai piedalītos pašvaldību vēlēšanās, un nedēļas nogalē sabiedriskā komiteja "Titovs un taisnīgums" saņēma divus mandātus Klaipēdas pilsētas pašvaldībā.

Taču mērijas plānus tas neietekmēja: 11. martā pie Klaipēdas universitātes Sociālo un humanitāro zinātņu fakultātes ēkas tiks uzstādīta piemiņas plāksne.

Ādolfs Ramanausks ar iesauku Vanags bija viens no lietuviešu "meža brāļu" līderiem, Lietuvas Brīvības aizstāvju savienības bruņoto spēku komandieris. 1956. gadā viņš tika arestēts, tiesa viņam piesprieda augstāko soda mēru – nāves sodu nošaujot. Pērn 82 gadus vecais Lietuvas VDK bijušais darbinieks Konstantins Vorobjovs tika notiesāts par dalību Ramanauska arestā. Viņam piespriesta brīvības atņemšana uz diviem gadiem.

Adolfa Ramanauska-Vanaga mirstīgo atlieku pārapbedīšana Viļņā  - Sputnik Latvija
Lietuvas "mežabrāļi" saņems Brīvības prēmiju

2017. gada oktobrī Lietuvā izcēlās skandāls ap lietuviešu rakstnieces un Holokausta pētnieces Rutas Vanagaites vārdiem – viņa publicēja informāciju par to, ka Ramanausks bija VDK spiegs, atbalstīja padomju režīmu un nodeva visus savus biedrus, kā arī piedalījās ebreju slaktiņos – Holokausta laikā Lietuvā nogalināti aptuveni 195 tūkstoši ebreju, 95% valstī dzīvojošo ebreju. Pēc tam Vanagaite Lietuvā saskārās ar asu ostrakismu, izdevniecība iznīcināja viņas darbu tirāžas, turklāt pazīstamais politiķis Vītauts Landsberģis pieprasīja, lai rakstniece dotos uz mežu un nošautos.

Lietuvas Saeima pasludināja 2018. gadu par Ramanauska-Vanaga gadu.

Ziņu lente
0