Igauņu ministrs aicina atteikties no "Totālā diktāta" rīkošanas

CC BY 2.0 / Estonian EU Council Presidency / Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии
Урмас Рейнсалу - министр иностранных дел Эстонии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Urmass Reinsalu uzskata, ka Igaunijai jāpievērš uzmanība pārejai pie izglītības sistēmas igauņu valodā, nevis Krievijas "maigā spēka" politikas leģitimizācijai valstī.

RĪGA, 5. februāris – Sputnik. Igaunijas tieslietu ministrs Urmass Reinsalu aicināja atteikties no "Totālā diktāta" rīkošanas.

"Tā nav tā ziņa, par kuru būtu jāpriecājas, un vispār tas nav tik nevainīgi, kā varētu būt nodarbošanās ar klasiskas krievu valodas tīrību. Mums Igaunijā jākoncentrējas uz tā, lai mūsu izglītības sistēma pārietu uz igauņu valodu, nevis uz tā, lai leģitimizētu Krievijas mīkstās ietekmes politiku attiecībā uz tautiešiem. Būtu prātīgi atteikties no šīs akcijas rīkošanas Tallinā," - uzrakstīja Reinsalu Facebook.

Pēc ministra domām, "šo pasākumu diktē nevis filoloģiski, bet politiski motīvi". Viņš iesaka Igaunijas valsts iestādēm izvērtēt "ar šo akciju saistītos apstākļus" un veikt "nepieciešamos pasākumus savas konstitucionālās kompetences ietvaros".

Projekta vadītāja Olga Rebkoveca paziņoja Sputnik Igaunija, ka dzirdēt Igaunijas tieslietu ministra vārdus par "Totālā diktāta" it kā pasākuma politisko sastāvdaļu viņai ir pārsteidzoši, jo tas ir sabiedrisks projekts. Akcijas rīkotājs, pēc viņas sacītā, ir sabiedriska organizācija – fonds "Totālais diktāts".

"Totālā diktāta" mērķi un uzdevumi – veicināt krievu valodas pareizrakstību un gramatiku, un tā ir mūsu sabiedriskā misija, nevis valsts pasūtījums. Citās valstīs attieksme pret "Totālo diktātu" parasti ir pozitīva, bet tiešām mēdz būt, ka šo akciju uzskata par valsts virzītu. Un mēs veicam lielu informatīvu darbu, lai kliedētu šo mītu," - pateica Rebkoveca.

Krievu izglītības aizsardzības organizācijas "Igaunijas Krievu skola" valdes locekle Alisa Bļincova arī ir pārsteigta par Reinsalu paziņojumu: "Šis pasākums ir pareizs, tas uztur interesi par krievu kultūru un vispārējo kultūras līmeni. Dīvaini, ka tik parastas lietas, kā krievu valodas pareizrakstība un gramatika, izraisa Reinsalu bailes par Igaunijas Republiku."

Pildspalva un burtnīca - Sputnik Latvija
Tiešsaistē arī ārzemniekiem: "Totālais diktāts" visiem

"Totālais diktāts" ir ikgadēja izglītojoša brīvprātīgas dalības akcija visiem interesentiem. Šāda diktāta ideja radās Novosibirskā 2000.gadā. Akcija pārvērtās par liela mēroga starptautisku notikumu. 2018.gadā tajā piedalījās jau vairāk nekā 220 tūkstoši cilvēku 76 valstīs.

Sestdien kļuva zināms, ka Tallina izcīnījusi tiesības kļūt par starptautiskās akcijas "Totālais diktāts" galvaspilsētu 2019. gadā. Izņemot Igaunijas galvaspilsētu, par iespēju kļūt par galveno akcijas platformu konkursa finālā cīnījās Rostova pie Donas, Kazaņa, Vologda un Penza. Lēmumu pieņēma žūrija konferences laikā Novosibirskā – akcijas dzimtenē.

Latvijā "Totālais diktāts" tiek rīkots kopš 2012. ada. Analoģisks diktāts dažus gadus notiek arī latviešu valodā.

Ziņu lente
0