Politika

EP deputātei no Igaunijas "draud" prēmija par cīņu pret nepilsonību

© Foto : из личного архиваДепутат Европейского парламента Яна Тоом
Депутат Европейского парламента Яна Тоом   - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Parlamenta deputāte Jana Toma ir viena no pieciem apbalvojuma MEP Award pretendentiem.

RĪGA, 1. februāris — Sputnik. Eiropas Parlamenta deputāte Jana Toma no Igaunijas (Centriskā partija) ir nominēta EP prēmijai nominācijā "Nodarbinātība, sociālais nodrošinājums un reģioni", vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Janas Tomas biroju.

"Eiropas deputāta prēmijas (MEP Award), ko piešķir žurnāls The Parliament Magazine, īsajā sarakstā dažādās nominācijās iekļāuti divi EP deputāti no Igaunijas – Jana Toma un Urmass Paēts," – pastāstīja politiķes biroja pārstāvji.

Поздравительная открытка в виде паспорта негражданина Эстонии на карте Европы - Sputnik Latvija
Velti rusofobi priecājās: Eiroparlaments atbalstīja balsstiesību piešķiršanu nepilsoņiem

Jana Toma nominēta MEP Award prēmijai par aktīvu darbību, kuras mērķis ir piesaistīt ES un starptautiskās sabiedrības uzmanību masveida nepilsonības problēmai Igaunijā un Latvijā, kā arī par darbu pie sociālo garantiju pilnveidošanas eirozonā.

Eiropas deputāta prēmija tiek pasniegta kopš 2005. gada. Šogad īsajā sarakstā iekļauti 45 pretendenti 15 nominācijās. Urmass Paēts pārstāvēts nominācijā "Drošība un aizsardzība". Laureāti tiks paziņoti 2019. gada 20. martā Briselē.

"Jūrtos pagodināta par to, ka mana cīņa ar nepilsonību ir ievērota," – informāciju komentēja politiķe.

Viņa apsveica arī savu kolēģi Eiropas Parlamentā Urmasu Paētu,

"Tas, ka prēmijai nominēta trešā daļa no Igaunijas deputātu korpusa EP, tomēr ir vareni," – piebilda J.Toma.

Eiropas Parlamenta deputāte Jana Toma ir pazīstama ar savu konsekvento darbību ar mērķi likvidēt masveida nepilsonību Igaunijā un Latvijā. Viņa ir vairāku EP rezolūciju projektu autore un līdzautore, kā arī nosūtījusi virkni pieprasījumu dažādām ES struktūrām nepilsoņu jautājumā.

Янис Борданс - Sputnik Latvija
Pilsonību dos, taču nedos naudu: JKP piedāvā Latvijai savu programmu

Iepriekš vēstīts, ka masveida nepilsonība Igaunijā un Latvijā pastāv kopš abu republiku neatkarības pasludināšanas 1991. gadā. Statuss "nepilsoņi" attiecināts uz šajā valstī dzīvojošajiem PSRS pilsoņiem, kuri pēc savienības sairšanas nav saņēmuši nekādu atzītu pilsonību, kā arī viņu bērniem bez pilsonības.

Patlaban Igaunijā ir vairāk nekā 80 tūkstoši nepilsoņu un vairāk nekā 300 tūkstoši nepilsoņu Latvijā.

Maskava uzskata, ka situācija nepilsoņu jautājumā ir ES kauna lieta. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka šīs parādības likvidācija jāveicina ne tikai EDSO un ES, bet arī NATO.

Šī gada janvāra vidū KF ārlietu ministrs nepilsoņu pases salīdzināja ar "vilka biļeti" un pauda cerību, ka problēmas risinājums tiks atrasts.

Ziņu lente
0