Igaunijā atmaskots grupējums, kas pārdevis narkotikas pusaudžiem

CC0 / pixabay / Кокаин
Кокаин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policisti atskaitījās par sekmīgu darbu cīņā ar narkotiku tirdzniecību un pastāstīja par jaunām narkotiskajām vielām, kas ir vēl bīstamākas un nāvējošākas nekā iepriekš.

RĪGA, 18. janvāris — Sputnik. Narkotisko vielu ražošana un noiets Austrumvirā (Igaunijas ziemeļaustrumos) ir pieaugusi, taču reģiona policistiem 2018. gadā izdevies gūt panākumus narkotiku apkarošanas jomā, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu Stolitsa.

Narkotikas - Sputnik Latvija
Baltijas valstīs pieaug narkotiku lietošana

Idas policijas prefektūras ar narkotiskajām vielām saistīto noziegumu dienesta vadītājs Dmitrijs Kabanovs portālam pastāstīja, ka ievērojami pieauguši tiesībsargu konfiscēto vielu apjomi: ja 2017. gadā tika konfiscēti vairāk nekā divi kilogrami amfetamīnu, bet 2018. gadā – jau vairāk nekā 13 kilogrami. Aktīvi ritējusi arī kaņepju konfiskācija – no 4 kg 2017. gadā līdz 8,5 kg pērn.

Izdevies konfiscēt arī ārkārtīgi bīstamās narkotiskās vielas fentanila partiju.

Rezultātā 2018. gadā izdevies būtiski samazināt nāves gadījumu skaitu reģionā līdz minimālam līmenim: 2017. gadā Austrumvirā un Rietumvirā reģistrēti 32 nāves gadījumi narkotiku rezultātā, bet 2018. gadā – trīs nāves gadījumi.

Par policijas galvenajiem panākumiem šajā jomā Kabanovs uzskata narkotiku tirgotāju grupējuma atmaskošanu, kuri aktīvi paplašinājuši klientu bāzi uz pusaudžu rēķina. Tamlīdzīgu noziedzīgo grupu darbībai reģionā nodarīts būtisks kaitējums, viņš ir pārliecināts.

Šogad policija turpinās darbu ar mērķi novērst nepilngadīgu personu piekļuvi narkotikām. " Tā mums ir acīmredzama prioritāte, un mēs no savas puses darām visu iespējamo, lai samazinātu narkotisko vielu pieejamību Austrumvirā un Rietumvirā," – pastāstīja Kabanovs.

Arī narkotiku tirgotāji nesēž, rokas klēpī salikuši. Kabanovs atzina, ka aizvien biežāk apritē nonāk tā saucamā "dizaina narkotika" (spēcīga viela, kas nekavējoties rada atkarību). Tā var izplatīties pulvera vai tablešu formā, apgrūtinot tiesībsargājošo iestāžu darbu, lai to identificētu.

Narkotisko vielu iznīcināšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kā cukurs: Somijā izplatās jaunas narkotikas

Iepriekš vēstīts, ka Igaunijas Nodokļu un muitas departamenta darbinieki 2018. gadā konstatējuši 742 sūtījumus, kuru saturs radīja aizdomas par narkotisku vielu atrašanos tajos. Tas bija rekordliels narkotisko vielu sūtījumu skaits.

Lietotāji pasūta narkotikas tā saucamajā "ēnu tīklā", kas nav redzams parastajiem interneta lietotājiem. Narkotikas tiek iegādātas par kriptovalūtu, pie tam abas puses saglabā pilnīgu anonimitāti. Pieprasīta ir marihuāna, amfetamīns, ekstāzi un LSD.

Narkotikas internetā pārsvarā pasūta jaunieši vecuma grupā no 16 līdz 30 gadiem.

Ziņu lente
0