Kā cukurs: Somijā izplatās jaunas narkotikas

© Sputnik / Олег Золото / Pāriet pie mediju bankasNarkotisko vielu iznīcināšana. Foto no arhīva
Narkotisko vielu iznīcināšana. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Policija Somijas dienvidaustrumu rajonos brīdina par jaunu, nāvējoši bīstamu narkotisko vielu, kuras upuru saraksts jau ir aizsākts.

RĪGA, 19. novembris — Sputnik. Somijas policija valsts dienvidos atradusi lielu partiju vielas, kuras sastāvā ir viens no spēcīgākajiem opioīdiem. Tiesībsargi uzskata, ka atrastā viela izgatavota kā pazīstamas polisintētiskas opioīdas narkotiskas vielas aizvietotājs, raksta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu "Fontanka.fi".

Kolumbijas policisti izklājuši 12 tonnas kokaīna plaša laukumā - Sputnik Latvija
Video
Kolumbijas policisti izklājuši 12 tonnas kokaīna plaša laukumā

Vēstīts, ka jaunā viela vizuāli atgādina brūno cukuru. Šī "cukura" pārdozēšana iespējama ļoti ātri, un nāves gadījumu saraksts jau ir aizsākts — Somijā pēc jaunās narkotiskās vielas lietošanas gājis bojā vismaz viens cilvēks. Patlaban Somijas policija parbauda, cik plaši bīstamā viela paspējusi izplatīties valsts melnajā tirgū.

Jaunas narkotiskās vielas, parādījušās arī Igaunijā, un nav zināms, vai runa ir par vienu un to pašu vielu. Portāls vēstīja, ka pēc populārā mūzikas festivāla Weekend augustā Pērnavā, tiesībsargi ierosinājuši aptuveni simt liets, 60 no kurām saistītas ar aizliegtu vielu glabāšanu un lietošanu.

Katrs ceturtais nomēģinājis narkotikas

Eiropas narkotisko vielu un narkotiskās atkarības monitoringa centra (EMCDDA) atskaite par 2016. gadu (kurā izmantoti dati par 2014. gadu), vairāk nekā 88 miljoni eiropiešu vecumā no 15 līdz 64 gadiem j(tas ir, aptuveni katrs ceturtais Eiropas iedzīvotājs) ir nomēģinājis aizliegtas narkotiskās vielas.

Narkotisko vielu lietotāju vidū lielāks ir vīriešu (54,3 milj.), nekā sieviešu (34,8 milj.) skaits. Visvairāk lieto kaņepes (51,5 milj. vīriešu un 32,4 milj. sieviešu). Rādītāji par citu narkotisko vielu lietotājiem ir mazāki: kokaīns (11,9 un 5,3), MDMA (9,1 un 3,9) un amfetamīni (8,3 un 3,8).

Ziņu lente
0