Mediji: Igaunijas prezidente apstiprināja izglītības krievu valodā atcelšanu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Kaljulaidas domām Igaunijai ir jāizveido vienota izglītības sistēma igauņu valodā, un tas ir jāizdara, lai visiem bērniem būšot vienādas iespējas.

RĪGA, 5. janvāris – Sputnik. Jautājums par krievu skolu pāriešanu uz mācībām igauņu valodā jau sen ir izlemts, paziņoja Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida Jaungada uzrunā, vēsta Sputnik Igaunija.

Вид от Успенского собора. Хельсинки - Sputnik Latvija
Somijā aug interese par krievu valodas apgūšanu

Viņa paziņoja, ka Igaunijai ir jāizveido vienota izglītības sistēma igauņu valodā, un tas ir jāizdara, lai visiem bērniem it kā būtu vienādas iespējas.

"Faktiski mēs esam pieņēmuši šo lēmumu, kaut arī neesam par to runājuši, jo Igaunijā netiek gatavoti skolotāji krievu skolām," - citē prezidentes vārdus Sputnik Igaunija.

Izdevums norāda, ka Igaunijā neizdomājas par izvēles brīvību cittautiešu bērniem un viņiem vienkārši tiks atņemtas iespējas iegūt izglītību dzimtajā valodā.

"Nevar teikt, ka mums būtu jāvienojas par vienotu Igaunijas skolu igauņu valodā – šis lēmums jau pēc noklusējuma ir pieņemts," - citē Kaljulaidi izdevums.

Kā intervijā Sputnik Igaunija paziņoja apvienības "Igaunijas Krievu skola" pārstāve Alise Bļincova, šāds valsts prezidentes paziņojums ir pretrunā ar virkni starptautisko normu, kas nosaka valsts pienākumus organizēt izglītību nacionālo minoritāšu valodā.

"Tumšiem ļautiņiem par likumiem nospļauties. Kad Kaljulaidas kundze saka "mēs esam pieņēmuši", "mēs esam nolēmuši", "mēs esam vienojušies", viņa runā nevis par Igaunijas valsti, bet par savu mežoņu cilti, kura dzīvo nevis demokrātiskā, bet gan pirmatnējā valstī. Ar krievu kopienas pārstāvjiem šīs cilts pārstāvji ne par ko nav vienojušies," - pastāstīja Bļincova.

Iepriekš opozīcijā esošā Igaunijas Reformu partija iniciēja likumprojektu par pilnu pāreju bērnudārzos skolās uz mācībām valsts valodā. Taču Igaunijas parlaments sēdes laikā neatbalstīja šo ideju, un krievu valoda palika mācību programmā. Taču likumprojekta pieņemšanai pietrūka tikai viena balss.

Šobrīd, saskaņā ar 2010. gadā pieņemto likumu "Par pamatskolu un ģimnāziju", krievu skolas Igaunijā daļēji pārgājušas uz mācībām igauņu valodā. Saskaņā ar šo likumu, priekšmetu attiecībai jābūt 60% igauņu un 40% krievu valodā. Šobrīd Igaunijā ir 74 skolas, kurās ir iespējams iegūt izglītību krievu valodā.

Ziņu lente
0