Josifs Korens: EP rezolūcija neapturēs neofašisma izplatīšanos

© Sputnik / Sergey MelkonovJosifs Korens
Josifs Korens - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Antifašistiskās komitejas līdzpriekšsēdētājs Josifs Korens komentēja Eiropas Parlamenta rezolūciju, kurā aicināja ES valstis aizliegt neofašistisko un neonacistisko grupu darbību.

RĪGA, 28. oktobris – Sputnik. Latvijas Antifašistiskās komitejas līdzpriekšsēdētājs Josifs Korens norādīja, ka Eiropas Parlamenta nesenā rezolūcija, kurā tas aicināja ES valstis aizliegt neofašistisko un neonacistisko grupu darbību, neparedz nekādas sankcijas, nekādus mehānismus, kas varētu reāli apturēt neofašistiskā noskaņojuma izplatīšanos Eiropas Savienības valstīs, it īpaši Igaunijā, Latvijā un Lietuvā, kur "fašistiskās pagātnes glorifikācija notiek ik dienas", vēsta Sputnik Igaunija.

"Šī rezolūcija, manuprāt, izskatās, it kā Eiropas Parlaments būtu paziņojis: puiši, tas nav smuki," – teica Korens intervijā radio Sputnik.

Līgo - Sputnik Latvija
Viedoklis
Gasparjans: Latvija darījusi visu iespējamo, lai politizētu pagātni un žņaugtu krievus

Pēc viņa domām, tamlīdzīgu rezolūciju postulātu īstenošanai nepieciešamas nopietnas izglītojošās programmas. "Jābūt nevis soda, bet gan izglītošanas programmām, jo tagadējie latviešu skolu absolventi svēti tic tam, ka Otrā pasaules kara laikā bijis atsevišķs veidojums – latviešu leģions un tas nekādi nav saistīts ar Hitlera armiju," – norādīja eksperts.

Iepriekš vēstīts, ka Baltijas valstīs ik gadus notiek gājieni par godu Waffen SS – vienībai, ko Otrā pasaules kara gados radīja nacistiskās Vācijas valdība okupētās valsts teritorijā – veterāniem. Par godu fašistu līdzskrējējiem atklāj memoriālās plāksnes, uztāda pieminekļus, par viņiem raksta grāmatas un uzņem filmas.

Nirnbergas tribunāls atzina SS par noziedzīgu organizāciju, un koncentrācijas nometņu izveidi, kas cita starpā tika organizētas arī ar SS spēkiem, - par noziegumu pret cilvēci. Nirnbergas tribunāla lēmumam ir augstākais juridiskais spēks, tas nav pārskatāms. Noziegumiem pret pasauli un cilvēci nav noilguma termiņa, "jebkuras darbības noziedznieku aizstāvībai pašas ir noziegums".

Секретарь Совета безопасности РФ Николай Патрушев - Sputnik Latvija
Krievijas Drošības padomes sekretārs komentējis neonacisma atdzimšanu Baltijā

Juriste, ārpolitikas zinātņu maģistre Olga Suharevska atgādināja, ka Nirnbergas tribunāla lēmumi ir starptautisko tiesību sistēmas un ANO pamatprincipu neatņemama sastāvdaļa, ko nepārprotami atzīst visi globālā foruma locekļi.

Krievijas ĀM regulāri pievērš Eiropas uzmanību vairāku valstu mēģinājumiem "pievērt acis uz augošajām neonacisma tendencēm, sistemātiskiem vandālisma aktiem pet Otrā pasaules kara laiku pieminekļiem un apbedījumu vietām".

Ziņu lente
0