Igaunijas alu pārdod uz Latviju, lai pēc tam pārdotu... igauņiem

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Pāriet pie mediju bankasAlus
Alus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas vieglo alkoholisko dzērienu pārdošanas apjoms Latvijā pēdējo divu gadu laikā ir pieaudzis 70 reizes.

RĪGA, 19. oktobris — Sputnik. Igaunijas alkoholisko dzērienu ražotāju lielākie klienti tagad nav Igaunijas tirdzniecības tīkli, bet alkohola pārdevēji Latvijas pierobežas rajonos, raksta Baltic Course.

Igaunijas vieglo alkoholisko dzērienu pārdošanas apjoms Latvijā pēdējo divu gadu laikā ir pieaudzis 70 reizes.

Bārmenis - Sputnik Latvija
Dzeriet, rīdzinieki: Ušakovs ļāva iegādāties alkoholu vakaros, tomēr ne visur

"Ja 2016. gadā Latvijā tika pārdots pusmiljons litru alus un sidra, tad šogad mēs prognozējam pārdošanas apjomu 35 miljonu litru apmērā," - žurnālistus informēja Saku Alus darītavas valdes priekšsēdētājs Jans Hjarmss.

Pēc Hjarmsa vārdiem, alkoholisko dzērienu tirdzniecība Latvijas dienvidu pierobežā joprojām tikai aug, bet Igaunijas ziemeļu robežā samazinās. Turklāt pierobežas tirdzniecības daļa Latvijas robežā sastāv 35% no alus iekšzemes patēriņa un 30% no stiprā alkohola iekšzemes patēriņa.

Alus un sidra pārdošanas apjomi Igaunijā samazinājās par 18%, bet stipra alkohola - par 23%. Pārdošanas apjomi Igaunijas ziemeļu robežā atkarībā no preču grupas samazinājās 1,5-3 reizes.

"Akcīzes politikas dēļ mēs esam zaudējuši somu tūristu segmentu uz kuģiem, ostas veikalos un viesnīcās, šis zaudējums ir radījis būtisku triecienu dzērienu rūpniecībai," – pateica Hjarmss un piebilda, ka, skaitot kopā akcīzes un apgrozījuma nodokli, Igaunija gadā zaudē 100 miljonus eiro.

Alkohols - Sputnik Latvija
Nedzert pēc septiņiem un svētdienās: aicina "pievilkt skrūves" Rīgas iedzīvotājiem

Saku Alus darītava ir viens no lielākajiem alus ražotājiem Igaunijā.

Strauja akcīzes nodokļa likmju palielināšana alkoholam Igaunijā pēdējos gados veicinājusi pierobežas tirdzniecības aktivizēšanu. Cena vienādiem alkoholiskajiem dzērieniem var būtiski atšķirties Igaunijā un Latvijā, kur akcīzes nodoklis ir trīs reizes zemāks, tāpēc daudzi Igaunijas iedzīvotāji arvien biežāk iegādājas alkoholu Latvijā, kas rada lielus zaudējumus Igaunijas mazajiem veikaliem.

Pierobežas pilsētā Valka Latvijā lielākā daļa vīna veikala Alko 1000 pircēju ir Igaunijas iedzīvotāji, turklāt reizi nedēļā no Tallinas ostas tiek organizēts tiešs autobusu reiss uz Alko 1000 veikaliem Valkā un Ainažos.

Ziņu lente
0