NATO mīnu tralētāji meklē mīnas Igaunijas ūdeņos

© MKFIMīnu traleris Sakala (no kreisās)
Mīnu traleris Sakala (no kreisās) - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piektdien, 11. maijā Igaunijas ūdeņos sākās NATO ikgadējās pretmīnu mācības Open Spirit, kurās piedalās aptuveni 800 karavīri.

RĪGA, 12. maijs — Sputnik. Mācības Open Spirit noritēs pie Tallinas krastiem, kā arī netālu no Sāremā Hījumā un Muhu salām, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz Igaunijas Aizsardzības spēku preses dienestu. Manevros piedalās vairākas ūdenslīdēju komandas un dažādu funkciju kuģi.

Dienu pirms Open Spirit sākuma Tallinā ieradās NATO tralētāju Pirmā pastāvīgā pretmīnu grupa — atbalsta kuģis Mercuur no Holandes un mīnu tralētāji: Otra (Norvēģija), Urk (Holande), Narcis (Beļģija) un Bad Bevensen (Vācija).

Starptautiskās mācības Open Spirit norit ik gadus netālu no Igaunijas, Latvijas un Lietuvas krastiem. Manevru mērķis — Baltijas jūrā abu pasaules karu laikā nogremdēto mīnu meklēšana, kartografēšana un iznīcināšana. Piemēram, mācībās 2017. gadā pie Latvijas krastiem tika likvidēti 58 sprādzienbīstami priekšmeti.

Iztēlotie draudi

Lēmums par NATO spēku dislokāciju Baltijas valstīs un Polijā tika apstiprināts alianses samitā 2016. gada vasarā Varšavā, aizbildinoties ar iztēlotiem uzbrukuma draudiem no Krievijas puses.

Учения Весенний шторм в Эстонии - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO sabojājusi gaisu Igaunijā. Lāči no austrumiem tagad vairs neparādīsies

Maskava ne vienu reizi vien ir norādījusi, ka nav ieinteresēta vairot konfrontāciju ar NATO — ne Baltijas reģionā, ne jebkur citur, turklāt uzsvērusi, ka Krievija nekad neuzbruks nevienai NATO valstij. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka NATO ir ļoti labi informēta par to, ka Maskava nevienam neplāno uzbrukt, taču izmanto ieganstu, lai dislocētu lielu skaitu tehnikas un spēku pie Krievijas robežām.

Pēc Lavrova vārdiem, "pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā Krievija, neskatoties uz pārbaudījumiem, ir godīgi nogājusi savu ceļa daļu, lai likvidētu aukstā kara mantojumu". Politiķis piezīmēja, ka, paplašinot NATO uz austrumiem, rietumvalstis "provocē nestabilitāti pēcpadomju telpā un stimulē Krievijai naidīgu noskaņojumu".    

Ziņu lente
0