Igaunija sūdzas, ka Krievija vēlas padzīt NATO no Baltijas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks pārmetis Maskavai "kuģniecības laba toņa pārkāpumus" un nepamatotu spēku paplašināšanu Baltijas reģionā.

RĪGA, 12. maijs — Sputnik. Krievijas Jūras kara spēki cenšas izspiest NATO kuģus no Baltijas jūras, intervijā somu izdevumam Helsingin Sanomat sūdzējās Igaunijas aizsardzības ministrs Jiri Luiks. Interviju pilnā apjomā pārpublicējis portāls InoSMI.

"Acīm redzams, ka Krievijas karakuģi cenšas izspiest NATO no Baltijas," — teica Luiks. — Šie mēģinājumi izpaužas darbībās pret NATO kuģiem, piemēram, aviācijas zemajos lidojumos un sekošanai līdzās kuģiem."

Pēc Luika domām, par spiediena objektiem kļūst ASV un citu NATO valstu kuģi, un tas notiek starptautiskajos ūdeņos.

"Tas ir kuģniecības laba toņa pārkāpums," — skaidroja ministrs.

NATO mācības - Sputnik Latvija
Viedoklis
NATO supermācības Baltijā. Ienaidnieka lomā – Krievija

Pēc Luika domām, Krievija bez iemesla nostiprinājusi savas pozīcijas Baltijas jūras rajonā. "Norit reģiona aktīva bruņošana. Tas notiek absolūti bez iemesla un liecina par agresijas palielināšanos mūsu reģionā," — skaidroja ministrs.

Viņš piebilda, ka Krievija izstrādājusi augstas klases sistēmu karaspēku pārvietošanai.

"Tas nozīmē, ka spēki, kuri atrodas pie Ukrainas robežas, rīt var parādīties pie Baltijas valstu robežas," — uzsvēra Igaunijas aizsardzības ministrs.

No 2. maija Igaunijas teritorijā un Latvijas ziemeļos notiek mēroga ziņā nebijušas militārās mācības Sill. Kopā ar Igaunijas zemessargiem un obligātā karadienesta kareivjiem, manevros piedalās karavīri no 16 valstīm, tostarp arī no Latvijas. Mācību leģenda paredz, ka pret Igauniju noskaņoti grupējumi sarīko nekārtības dažādos valsts rajonos. Kareivji uzlabo mijiedarbību ar policistiem, robežsargiem un glābšanas dienestiem.

Baltijas valstis regulāri informē par "Krievijas draudu" palielināšanos reģionā. Saskaņā ar Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas lūgumu Ziemeļatlantijas alianse dislocējusi reģionā četrus daudznacionālos bataljonus — vairāk nekā četrus tūkstošus cilvēku. Militārās klātbūtnes paplašināšanu Austrumeiropā NATO aizbildina ar Krievijas "augošo agresiju".

Militārās mācības Saber Strike 2017 - Sputnik Latvija
Visi karogi viesojas Latvijā: sākušās NATO militārās mācības
Krievija ne vienu reizi vien ir norādījusi, ka nav ieinteresēta vairot konfrontāciju ar NATO — ne Baltijas reģionā, ne jebkur citur, turklāt uzsvērusi, ka Krievija nekad neuzbruks nevienai NATO valstij. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs norādīja, ka NATO ir ļoti labi informēta par to, ka Maskava nevienam neplāno uzbrukt, taču izmanto ieganstu, lai dislocētu lielu skaitu tehnikas un spēku pie Krievijas robežām.

Savukārt Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu norādīja, ka NATO jau dislocējusi Baltijas valstīs un Polijā grupējumu uzbrukumam — 10 tūkstošus kareivju. Šī iemesla dēļ Krievija uzturēs savus bruņotos spēkus līmenī, kas garantē valsts un tās sabiedroto militāro drošību, uzsvēra ministrs.     

Ziņu lente
0