Adidas izmantojusi padomju simboliku. Lietuva ir šokēta

© adidas America Inc.Девушка в майке с надписью USSR компании Adidas
Девушка в майке с надписью USSR компании Adidas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Ārlietu ministrija izjūt smagu kognitīvo disonansi: viena no visīstākajām rietumu kompānijām, sporta inventāra ražotājs Adidas izmantojis savai produkcijai PSRS simbolus.

RĪGA, 7. maijs — Sputnik. Lietuvas Ārlietu ministrija savā lapā Twitter publicējusi saiti uz kompānijas Adidas oficiālo vietni, kurā citastarp tiek pārdots sarkans sieviešu krekliņš ar uzrakstu USSR un Padomju Savienības ģerboni, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz RIA Novosti.

"Vēl joprojām ir tādi, kas slimo ar "nostalģiju pēc impērijas", tikai mazliet negaidīti, ka to vidū ir arī pazīstamais koncerns @adidas," — teikts Lietuvas ministrijas publikācijā.

2008. gadā Lietuvā tika pieņemts likums, kas aizliedz izmantot, demonstrēt un izplatīt padomju un nacistisko simboliku cilvēku pulcēšanās vietās un masu pasākumos. Tamlīdzīgas simbolikas eksponēšana atļauta tikai muzejos, kā arī ar zinātniskiem, mākslinieciskiem, izglītojošiem mērķiem un antikvariāta tirdzniecībā. Par likumpārkāpumu paredzēta administratīvā atbildība – naudas sods 144-289 eiro apmērā.

Lietuva jau vairākkārt iepriekš paudusi sašutumu par padomju simboliem, kuri neliek mieru "impērisko ideju" visvairāk pārņemtajiem nacionālistiem. 2017. gada oktobrī Lietuvā padomju simbolikas dēļ tika kritizēti Krievijas aviokompānijas "Aeroflot" reklāmas stendi.

Parlamenta deputāts Mants Adomens atzīmēja, ka Kriminālkodekss aizliedz padomju simbolikas izmantošanu Lietuvā. Savā publikācijā Facebook viņš vaicāja, vai aviokompānijas lidmašīnas var šķērsot Lietuvas robežas pēc valsts likumu pārkāpuma.

Самолет Аэрофлота с символикой 70-летия Великой Победы - Sputnik Latvija
"Aeroflot" logotips ar sirpi un āmuru sakaitinājis Lietuvas deputātu

Igaunijā padomju simbolikas izmantošana nav aizliegta oficiāli, taču debates šajā jautājumā neizsīkst.

Iepriekš vēstīts par pretrunīgu padomju simbolikas pielietojumu Igaunijā. 2018. gada marta vidū Postimees, lielākais izdevums Igaunijā, kas iznāk igauņu un krievu valodās, publicēja marta socioloģiskās aptaujas rezultātus jautājumā par atbalstu ministru kabinetam. Ilustrējot valsts mazākumtautību viedokli, izdevums izmantoja sarkanu piecstaru zvaigzni ar sirpi un āmuru. Gan mazākumtautību pārstāvju, gan varas pārstāvju reakcija bija ātra. Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass asi nosodīja publikāciju.

Ziņu lente
0