Avīze Postimees aizvainojusi visas mazākumtautības Igaunijā

© Sputnik / Вадим АнцуповВечерний Таллинн
Вечерний Таллинн - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas avīzes Postimees parādījusi, ko domā par mazākumtautībām – infografikā tās apzīmētas ar sarkanu zvaigzni, sirpi un āmuru.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Lielākā avīze Igaunijā – Postimees, kas iznāk igauņu un krievu valodās, aizvainojusi visas valstī dzīvojošās mazākumtautības un radījusi vispārēju sašutumu, vēsta Sputnik Igaunija.

Izdevums publicējis marta socioloģiskās aptaujas rezultātus jautājumā par Ministru kabineta atbalstu. Mazākumtautību viedokļa ilustrēšanai avīze nav atradusi labāku simbolu, kā sarkanu zvaigzni ar sirpi un āmuru.

Gan mazākumtautību, gan oficiālo varas pārstāvju reakcija bija ātra.

Savu sašutumu pauda valsts premjerministrs Jiri Ratass. Savā lapā Facebook viņš uzrakstīja:

"Šorīt, lasot avīzi Postimees, biju no sirds apbēdināts. Valdības darbības vērtējums ir viena no žurnālistu svarīgākajām lomām, un es to atbalstu. Vienlaikus mūsdienu Igaunijā mēs nevaram piekrist tam, ka pie mums dzīvojošajiem 191 tautības pārstāvjiem tiek piekārta etiķete ar padomju simboliku. Vai tiešām 27 gadus pēc neatkarības atjaunošanas mēs gribam sabūvēt apkārt sienas un pretstatīt savus cilvēkus pēc nacionālās pazīmes?"

Pikets krievu mācību valodas atbalstam Latvijā - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Krievu pasaules taustekļi". Kur bijušajā PSRS iepotē rusofobiju

Parlamenta vicespīkers Enns Esmā arī piezīmēja, kā tas ir ļoti skumji un par to jākaunas, ka valsts jubilejas gadā avīze atļaujas tamlīdzīgas lietas.

"Ja tāds izdevums apzīmogo vairāk nekā 200 mazākumtautību pārstāvjus vai simtiem tūkstošus cilvēku ar sirpi un āmuru, un visu to, ko mums vēsturiski nozīmē šī zīme, mums nopietni jāpadomā par to, cik tālu esam tikuši gandrīz 30 mūsu neatkarīgas gados," – paskaidroja Enns Esmā.

Igaunijas mazākumtautību palātas vadītājs Rafiks Grigorjans paziņoja, pa publikācija viņu nepārsteidz, — tamlīdzīgi materiāli Postimees publicējusi agrāk, tā kļuvusi par nejauku izdevuma tendenci.

Eiropas karte - Sputnik Latvija
Baltijas valstis lūdz Le Monde nesaukt tās par bijušajām PSRS republikām

"Taču tāda ir avīzes politiskā seja, tā pastāvīgi pieturas pie šīs pozīcijas. Tā nav vārda brīvība, tā ir nesodītība un takta trūkums, kas mums jānosoda," – paziņoja Rafiks Grigorjans. "Tādu infografiku var nosaukt tikai par starpnacionālā naida kurināšanu," – viņš piebilda.

Igaunijas baltkrievu asociācijas priekšsēdētāja Ņina Savinova izteicās skarbāk.

"Vēl nav izgaisuši dumjie, tuvredzīgie žurnālisti, kuru apziņā stabili iesēdušies 90. gadi un kuri pret kādu ir ļoti ļauni. Cilvēciskajā līmenī tas ir pazemojums un sāpes, pie kā pierast nevar," – teica Savinova.

Avīze atvainojusies lasītājiem par neveiksmīgo simbola izvēli.

"Runa ir par neuzmanību un neveiksmīgu ikoniņas izvēli. Man ļoti žēl, es atvainojos mūsu lasītājiem," – teica izdevuma galvenais redaktors Lauri Hussars.

Ziņu lente
0