Politika

Lietuvas ĀM vadītājs pastrīdējās ar premjerministru "Skripaļa lietas" dēļ

© AFP 2023 / Ilmars ZNOTINSLietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs
Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis apšaubīja "Skripaļa lietas" pierādījumus, valsts ĀM Lins Linkevičs viņu izlaboja.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs pastāstīja žurnālistiem par to, ka valsts premjerministrs Sauļus Skvernelis domā par "Skripaļa lietu" pavisam ne to, ko pateica, raksta Sputnik Lietuva.

Pagājušajā nedēļā, pēc ASV un Baltijas valstu samita naslēguma Vašingtonā, premjerministrs Sauļus skvernelis paziņoja par to, ka nav simtprocentīga apstiprinājuma tam, ka Krievija ir saistīta ar bijušā GIP pulkveža, britu spiega Sergeja Skripaļa un viņa meitas Jūlijas noindēšanu Solsberijā.

Krievijas ĀM - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM pastāstīja par Rietumu galveno mērķi attiecībā pret Maskavu

Viņš aicināja britu varas iestādes un starptautisko ekspertus "sniegt neapstrīdamus pierādījumus". Kā atzīmēja Lietuvas premjers, "pastāv augsta varbūtība, ka šis solis īstenots no Krievijas puses, taču augsta varbūtība nav simtprocentīgs apstiprinājuma fakts".

Vērts atgādināt, ka Skvernelis — jurists pēc izglītības un bijušais policists, no 2011. līdz 2014. gadam viņš bija Lietuvas policijas ģenerālais komisārs, un pēc tam vadīja valsts IeM.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs paziņoja, ka, runājot par simtprocentīgu Krievijas saistības apstiprinājumu trūkumu "Skripaļa lietā", Skvernelis pauda "ne līdz galam pabeigtu domu".

"Premjerministrs paziņoja, nav simtprocentīgas pārliecības, ka Skripaļu noindēja Krievija. Tāpat viņš izdarīja arī citus paziņojumus iepriekš, kuri noveda pie asām diskusijām — tostarp, par to, ka ir jāatjauno starpvaldību komisija ar Krieviju. Kā jūs domājat, vai šīs diskusijas ir aktuālas?" vaicāja žurnālists.

"Tā, iespējams, nav līdz galam pabeigta doma. Es nešaubos un zinu, ka premjera viedoklis ir tāds pats (kā visiem Lietuvas valdības locekļiem — Sputnik), viņš noteikti nešaubās mūsu britu partneru izmeklēšanā un viņu secinājumos un pieņēmumos," paziņoja Linkevičs.

Lielbritānijas vēstniecība - Sputnik Latvija
Atbildes rīcība: Krievija izsūta 50 britu diplomātus un diplomātisko misiju darbiniekus

Lietuvas ĀM vadītājs jau ne pirmo reizi izdara paziņojumus, kuri ir pretrunā ar premjera izteicieniem. Janvāra sākumā Skvernelis paziņoja par to, ka Lietuva ir vienīgā valsts ES, kura neuztur politisko sakarus ar Krieviju, un ka tas kaitējot, tostarp, arī Viļņai. Sakarā ar to premjers piedāvāja atjaunot abpusējās starpvaldību komisijas darbu, kā to iepriekš izdarīja Latvija.

Linkevičs izturējās pret skverneļa vārdiem skeptiski un paziņoja, ka neredz nepieciešamību komisijas darba atjaunošanā. Atbildot uz to, premjers atzīmēja, ka šādi viņa padotā izteicieni liek šaubīties par to, ka Linkevičs ir valdības loceklis.

Marta sākumā Skripaļi tika noindēti ar nervus paralizējošu vielu. Londona apsūdzēja sakarā ar notikušo Krieviju. Maskava uzsver, ka Lielbritānija joprojām nav sniegusi pierādījumus un sistemātiski atsakās no sadarbības lietas izmeklēšanā.    

Ziņu lente
0