Kādēļ Lietuvā nav AES: lietuviešu politiķe vaino Krieviju

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASБывший министр обороны Литвы Раса Юкнявичене, 8 марта 2010 года
Бывший министр обороны Литвы Раса Юкнявичене, 8 марта 2010 года - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas konservatoru priekšsēdētāja Rasa Jukņavičene atradusi iemeslu tam, kādēļ Lietuvai nav savas atomenerģētikas – vainīgā izrādījusies Krievija.

RĪGA, 30. marts – Sputnik. Parlamenta frakcijas "Tēvzemes savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" locekle, NATO Parlamenta asamblejas esošā prezidente Rasa Jukņavičene apsūdzējusi Krieviju par iejaukšanos 2012. gada referendumā par Visaginas AES celtniecību, vēsta Sputnik Lietuva.

Второй блок Игналинской АЭС - Sputnik Latvija
Ignalinas AES vadība tiek turēta aizdomās par nelikumīgu īpašuma pārdošanu

Kā apgalvo Jukņavičene, tieši Maskava ietekmējusi lietuviešu vairākuma lēmumu nobalsot pret AES celtniecību. Tāpat konservatore paziņoja, ka skandāla laikā ar bijušo Seima vicespīkeri Mindaugu Bastisu tapa skaidri visi Krievijas "izlūkošanas knifiņi". Bastiss bija spiests atstāt vicespīkera amatu apsūdzību par "sakariem ar Krieviju" dēļ, ko pret viņu izvirzīja Lietuvas Valsts drošības departaments, taču deputāti atteicās balsot par viņa impīčmentu. Galu galā Bastiss brīvprātīgi nolika deputāta mandātu.

Turklāt Jukņavičene uzstājās ar apsūdzībām pret bijušo Lietuvas prezidentu Rolandu Paksu, uzņēmēju un politiķi Viktoru Uspasskih un valdošās frakcijas "Zaļo un zemnieku savienības" vadītāju Ramūnu Karbauski viņu "sakaru ar Krieviju" dēļ.

Līdz ar to politiķe piedāvājusi ierobežot finanšu plūsmas politikā no Krievijas.

"Es neesmu pārliecināta, ka X dienā tādi cilvēki, kuri saņem lielus ienākumus no Krievijas, nostāsies Lietuvas pusē," — paziņoja konservatore.

Nekādus "Krievijas iejaukšanās" pierādījumus Lietuvas lietās Jukņavičene neminēja.

Informācijai

Visaginas AES celtniecību kopš 2007. gada izstrādāja vairākas valstis – Lietuva, Latvija, Igaunija un Polija. Tika domāts, ka jaunā atomelektrostacija aizvietos padomju laikos uzbūvēto Ignalinas AES, kas bija jāslēdz 2009. gadā.

2012. gada vasarā Seims nolēma sarīkot referendumu par jaunās AES celtniecību un sarīkot to vienlaikus ar parlamenta vēlēšanu pirmo kārtu tā paša gada rudenī, neskatoties uz valdošās partijas "Tēvzemes savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" pretošanos.

Piedāvājums par Visaginas AES celtniecību tika noraidīts ar 65% balsu, savukārt "Tēvzemes savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" parlamenta vēlēšanās zaudēja sociāldemokrātiem.

Ziņu lente
0