Lietuvas siernieki iztērēs 14 milj. eiro, lai izvairītos no Krievijas embargo

© Sputnik / Александр Кряжев / Pāriet pie mediju bankasNoliktava siera uzglabāšanai un nobriešanai
Noliktava siera uzglabāšanai un nobriešanai - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas uzņēmums, kas ražo sieru "Svalia", apņēmies investēt Krievijā 1 miljardu rubļu fabrikas celšanai, kas ļautu izvairīties no Krievijas produktu embargo.

RĪGA, 14. februāris — Sputnik. Lietuvas uzņēmums "Pieno Zvaigzdes" — viens no lielākajiem piena produktu ražotājiem Baltijas valstīs — apņēmies atgriezties Krievijas tirgū. Šiem nolūkiem tas nolēmis ieguldīt 1 miljardu rubļu uzņēmuma celtniecībai Piemaskavā, vēsta avīze "Kommersant".

Pārtikas produktu embargo, ko Krievija ieviesa 2014. gadā, piespieda "Pieno Zvaigzdes" aiziet no Krievijas tirgus, kas iepriekš nodrošināja 30-35% uzņēmuma tirdzniecības apjoma.

Сотрудники рыболовецкой артели - Sputnik Latvija
Norvēģija nav atradusi aizvietotāju zivju tirgum Krievijā un zaudējusi 1 miljardu dolāru

2015. gadā Lietuvas uzņēmums vienojās par siera "Svalia" ražošanu saskaņā ar licenci kādā fabrikā Krievijā, taču 2017. gadā no kontrakta atteicās — ražošana pēc līguma nenodrošināja "Pieno Zvaigzdes" vajadzīgo pārdošanas apjomu Krievijas tirgū, taču šo jautājumu varētu atrisināt pašu ražotne.

Lietuvas uzņēmuma jauda Piemaskavā — 12 tūkstoši tonnu varētu ļaut kompānijai kļūt par vienu no vadošajiem siera ražotājiem Krievijā, uzskata Nacionālās Pienražotaju savienības izpilddirektors Artjoms Belovs. Taču uzņēmumam nebūs viegli atgriezties Krievijas tirgū, viņš norādīja, jo markas atpazīstamība ir mazinājusies. Turklāt par ražotņu izveidi interesējas arī citi sierdari no Eiropas, tāpēc konkurence palielinās.

2014. gadā Krievija noteica pārtikas produktu embargo, atbildot uz sankcijām, ko pret to ieviesa rietumvalstis.

2015. gada nogalē Latvijas ĀM publicēja ziņojumu, kurā bija teikts, ka Latvijas zaudējumi Krievijas noteiktā embargo dēļ sastādījuši 60 miljonus eiro. Eksports uz Krieviju krities vairāk nekā par 20%, īpaši cietuši pienražotāji.

Eiropas Parlamenta deputāts Andrejs Mamikins vērtēja, ka Krievijas kontrankciju rezultātā Latvija cieš zaudējumus viena miljarda eiro apmērā gadā. "Tie nav tiešie ienākumi budžetā, taču tie ir tiešie un netiešie līdzekļi, kas varētu būt Latvijas ekonomikā," — paziņoja Mamikins pērnā gada oktobrī. 

Ziņu lente
0