Trūkumcietēji Igaunijā varēs saņemt lielāku daudzumu produktu

© Pixabay / jackmac34Iepirkšanās veikalā
Iepirkšanās veikalā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijā iecerētais jaunais projekts, ko plānots īstenot šopavasar, palīdzēs trūkumcietējiem saņemt pārtikas produktus labākā stāvoklī.

RĪGA, 28. janvāris — Sputnik. Projekta "Produktu banka" vadītāja un sabiedrisko sakaru koordinatore Marie Kanarika pastāstīja Sputnik Igaunija, ka pēc ilgstoša organizatoriskā darba, kas bija nepieciešams pārtikas produktu sasaldēšanas projekta startam un pārbaudei, cilvēki, kam nepieciešama palīdzība, varēs paplašināt sava uztura sortimentu.

Viņa informēja, ka Lauku dzīves komisijas atklātajā sēdē tika iesniegts projekts pārtikas produktu ātrai sasaldēšanai, kas guvis vispusīgu atbalstu, un tagad tas ir jāvirza tālāk. Ātrās sasaldēšanas metode jau tiek izmantota, piemēram, produktu bankās Holandē.

Dārzeņi - Sputnik Latvija
Krieviete māca dāņus ekonomēt pārtiku

"Tas ļaus samazināt lietošanai derīgu produktu utilizāciju, un uz trūkumcietēju galda nokļūs krietni vairāk produktu, piemēram, gaļas, dārzleņu un ogu," — atzīmēja Kanarika.

Viņa paskaidroja, ka vispirms nepieciešams izveidot ekspertu grupu, kā arī piesaistīt speciālistus no citām valstīm, kur jau ir informēti par šo projektu. Tālāk būs nepieciešams semināts veikalu un produktu banku darbiniekiem. "Ja testu fāze noritēs sekmīgi un mēs būsim pārliecināti, ka pēc sasaldēšanas produkti nav kaitīgi veselībai, projekts sāks darbu. Šim nolūkam mēs cieši sadarbosimies ar Veterinārijas un pārtikas departamentu," — apgalvoja Kanarika.

Patlaban trūkumcietēji vienmēr saņem labas kvalitātes, lietošanai derīgus produktus, atzīmēja projekta vadītāja, taču, pateicoties ātrajai sasaldēšanai, cilvēki saņems to, ko ne vienmēr var atļauties nopirkt.

Portāls ERR informēja, ka Eiropas Savienībā tiek izmesti atkritumos aptuveni 88 miljoni tonnu pārtikas produktu, kuru lietošanas temiņš ir beidzies. Aizvadītajā gadā Igaunijas Pārtijas bankai izdevās saglabāt vairāk nekā 1,2 miljonus kilogramu produktu, taču tā ir tikai niecīga daļa no tā, ko būtu iespējams glābt. Ierēdņi Igaunijā iesaka īstenot produktu dziļās sasaldēšanas projektu jau 2018. gada pavasarī.

Ziņu lente
0