Lietuva vēlas iekasēt no "Gazprom" lielu naudas sodu

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
2016. gada decembrī Lietuvas Galvenā administratīvā tiesa uzlika pienākumu Krievijas korporācijai "Gazprom" izmaksāt soda naudu 35,561 miljona eiro apmērā.

RĪGA, 21. decembris — Sputnik. Lietuva vēlas iekasēt no Krievijas korporācijas "Gazprom" soda naudu 42 miljonu eiro apmērā ārvalstīs, jo Lietuvā nav Krievijas korporācijas īpašumu, trešdien informēja Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns, vēsta RIA Novosti.

Труба для Северного потока - 2 - Sputnik Latvija
Politika
Nosalt, lai iezāģētu Krievijai: Polija biedē Eiropu ar "Ziemeļu straumi - 2"

2016. gada decembrī Lietuvas Galvenā administratīvā tiesa uzlika pienākumu Krievijas korporācijai "Gazprom" izmaksāt soda naudu 35,561 miljona eiro apmērā sakarā ar to, ka "Gazprom" pārkāpusi 2004. gadā parakstīto vienošanos un nav piekritusi parakstīt ar kompāniju "Lietuvos energija" gāzes apmaiņas darījumu. Tādējādi tiesa atstāja spēkā Konkurences padomes lēmumu, kas piesprieda šo sodu 2014. gada oktobrī. 2017. gada novembrī soda naudas apmērs sasniedza 42 miljonus, ņemot vērā procentus.

Trešdien valsts Ministru kabinets pieņēma lēmumu vērsties pie ārvalstīm ar lūgumu novērtēt Krievijas korporācijas "Gazprom" īpašumus. "Pirmais pasākums no mūsu puses bija meklējumi un pārbaude, vai Lietuvā nav korporācijas "Gazprom" īpašumu. Acīmredzot tamlīdzīgu īpašumu nav. Šodien tika pieņemts lēmums sākt otru pasākumu — vērsties pie ārvalstīm," — Vaičūns pastāstīja pēc valdības sēdes.

Pēc viņa vārdiem, Lietuvas Enerģētikas ministrijai būs mēneša laikā jānovērtē potenciālās valstis, kurās ir Krievijas korporācijas īpašumi, un jāiesniedz valdībai rekomentācijai.

Газовая плита - Sputnik Latvija
Nord Stream 2 varētu paspēt uzcelt pirms Gāzes direktīvas izmaiņām

2014. gada jūnijā Konkurences padome nolēma, ka "Gazprom" atteikums noslēgt gāzes apmaiņas darījumu ar "Lietuvos energija" 2013.-2015. gg. nav ļāvis Lietuvas kompānijai noslēgt līgumus ar citiem gāzes piegādātājiem un tādējādi kavējis uzņēmumam sniegto atļauju iegādāties 34% "Lietuvos dujos" akciju, ko 2004. gadā izsniedza Konkurences padome. Tolaik tika vēstīts, ka "Lietuvos energija" darījums ar vienu no Rietumeiropas uzņēmumiem ļautu samazināt gāzes iegādei nepieciešamos līdzekļus, kā rezultātā tiktu koriģēti arī elektroenerģijas tarifi patērētājiem.

2012. gada sākumā "Lietuvos energija" atrada iespēju nopirkt gāzi Rietumeiropā ar izdevīgākiem noteikumiem, un kompānija vērsās pie "Gazprom eksport" ar lūgumu atļaut tai veikt gāzes apmaiņu. Daļa gāzes, ko "Gazprom eksport" piegādāja Polijai cauri Baltkrievijai, tiktu novirzīta uz Lietuvu, bet "Gazprom" gāzes trūkums Polijā tiktu kompensēts no kompānijas "Lietuvos energija" iegādātās gāzes, kas tiktu nodota Krievijas koncernam. 

Ziņu lente
0