Autokolonna uz Latviju: protests pret alkohola akcīzi

© Sputnik / Евгений Одиноков / Pāriet pie mediju bankasSastrēgumi Maskavā
Sastrēgumi Maskavā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas Republikas jubilejā, 2018. gada 24. februārī autokolonna, ko veidos desmitiem automašīnu un simtiem Igaunijas valdības akcīzes politikā vīlušos cilvēku dosies no Igaunijas uz Latviju.

RĪGA, 13. decembris — Sputnik. Autobrauciena mērķis — demonstrēt valdībai Igaunijas iedzīvotāju attieksmi pret pašreizējo nodokļu politiku. Uzņēmēju piedāvājumi finansēt akciju vēl nav saņemti, taču brīvprātīgie no Pērnavas, Sāremā un Tallinas pauduši gatavību palīdzēt organizatoriskos jautājumos, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu rus.err.ee.

Pasākums tiek organizēts ar Facebook starpniecību un nosaukts "Kõik koos Lätti!" (Visi kopā uz Latviju). Patlaban vēlmi piedalīties autobraucienā pauduši 1400 cilvēki. Vēl 6500 ieinteresējušies par akciju.

Piemineklis grāmatas varonim, romantiķim Tomasam Nipernādijam Valgā - Sputnik Latvija
Atbraukt pēc alus, palikt muzeja dēļ: Valka attīsta "alkotūrismu"

Autobrauciena iniciators Tāvi Lepins pastāstīja, ka sākotnēji plānots sapulcēt ne vairāk kā 100 dalībniekus. Tagad viņš stāsta, ka ceļā varēs doties vien katrs trešais interesents, tas ir, aptuveni 500 cilvēki. Lepiks piebilda, ka pat no Helsinkiem autokolonnai varētu pievienoties aptuveni 20 auto.

Tartu iedzīvotājis Lepiks paskaidroja, ka pats nekad nav devies "alkotūrēs" uz Latviju. "Četrus aliņus, ko izdzeru mēnesī, varu nopirkt arī Igaunijā. Runa ir tikai par nodokļu naudu, kas aizplūst no Igaunijas. Un ne jau tikai no alkohola akcīzes, bet arī no degvielas akcīzes," — paskaidroja aktīvists.

Lēmumu iegādāties Latvijā benzīnu, alkoholu un citas preces katrs dalībnieks pieņems patstāvīgi.

Abu valstu policija ir informēta par ieplānoto akciju.

Alkohola akcīzes straujais kāpums Igaunijā pēdējo gadu laikā veicinājis pierobežas tirdzniecību. Vienu un to pašu alkoholisko dzērienu cena Igaunijā un Latvijā var būtiski atšķirties, tāpēc daudzi Igaunijas iedzīvotāji aizvien biežāk pērk alkoholu Latvijā.

Бар - Sputnik Latvija
Igaunija nogalina somu alkotūrismu

Igaunijas parlaments plāno uz pusi samazināt no 2018. gada februāra ieplānoto alkohola akcīzes palielinājumu, netiks samazināts tikai vīna akcīzes pieaugums.

Stipro alkoholisko dzērienu akcīze tiks palielināta par 5% nevis 10, bez vieglo alkoholisko dzērienu, tostarp arī alus akcīze palielināsies par 9% nevis 18%, kā bija ieplānots līdz šim.

2019. un 2020. gadā minēto dzērienu akcīze pieaugs par 10%, pie tam vīna akcīze katru gadu — no 2018. līdz 2020. gadam — pieaugs par 20%.

Ziņu lente
0