Noskaidrota ar nazi bruņotā cilvēka personība, kuru Tallinas centrā nošāva policija

© Sputnik / Вадим АнцуповPolicija apšaudes notikuma vietā Brīvības laukumā, Tallinā
Policija apšaudes notikuma vietā Brīvības laukumā, Tallinā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Varas iestādes apstiprināja tiesībsargājošo iestāžu darbinieku rīcību.

RĪGA, 1. novembris — Sputnik. Vakar Tallinas centrā policijas darbinieks nošāva vīrieti ar nazi, kurš izrādījies viena no Igaunijas bagātāko cilvēku brālis, vēsta Sputnik Igaunija.

Vakar, ap plkst. 11:00 Vabaduzes laukumā, Tallinā policijas patruļa atklāja uguni pret nezināmu vīrieti ar virtuves nazi rokās. Ar basām kājām vīrietis ar uzrakstu Loll ("Muļķis" — igauņu valodā) uz pieres un virvi ap kaklu nepakļāvās policijas prasībām apstāties un nolaist nazi. Tiesībsargi pielietoja dienesta ieroci, kā rezultātā nezināmais tika ievainots un vēlāk mira Ziemeļigaunijas reģionālajā slimnīcā. Policijas darbinieku un garāmgājēju vidū neviens nav cietis.

© Sputnik / Вадим АнцуповNazis notikuma vietā Brīvības laukumā, Tallinā
Нож на месте происшествия на площади Свободы в Таллине - Sputnik Latvija
Nazis notikuma vietā Brīvības laukumā, Tallinā

Vēlu vakarā kļuva zināma nogalinātā personība. Tas izrādījies Janus Kijermans, Kristo Kijermana brālis, kurš ir Transferwise IT kompānijas dibinātājs un tiek uzskatīts par vienu no bagātākajiem biznesmeņiem Igaunijā. Pihjas apgabala prokuratūra paziņoja, ka neadekvātu jaunieša uzvedību izraisīja viņa nestabilais psihiskais stāvoklis.

Incidents izraisīja komentāru vilni sociālajos tīklos un presē — sabiedrībā apspriež, cik likumīgi policists pielietoja dienesta ieroci. Preses konferencē Pihjas prefekts Kristjans Jani paziņoja, ka policisti rīkojās saskaņā ar savu sagatavošanas instrukciju.

© Sputnik / Вадим АнцуповKriminālpolicija apskata apšaudes vietu Brīvības laukumā, Tallinā
Криминалисты осматривают место стрельбы на площади Свободы в Таллине - Sputnik Latvija
Kriminālpolicija apskata apšaudes vietu Brīvības laukumā, Tallinā

"Saskaņā ar mūsu sagatavošanas instrukciju, ja notiek uzbrukums ar auksto ieroci no tuvas distances, tad atbildes kārtā tiek pielietots šaujamierocis," paskaidroja Jani.

Tallinas mēra p.i. Tāvi Ās apstiprināja policijas rīcību sakarā ar šo incidentu.

"Tallina augsti vērtē policijas izlēmīgo rīcību," paziņoja Ās.

© Sputnik / Вадим АнцуповPolicija apšaudes notikuma vietā Brīvības laukumā, Tallinā
Полиция на месте стрельбы на площади Свободы в Таллине - Sputnik Latvija
Policija apšaudes notikuma vietā Brīvības laukumā, Tallinā

Savukārt, Sputnik Igaunija eksperts, augstākais bijušais oficieris-militārās izlūkošanas analītiķis (GIP) Vilems Rooda atzīmēja, ka nebija nepieciešamības atņemt cilvēka dzīvību šādā situācijā. Pēc viņa domām, pirmā incidenta analīze liecina par vāju policistu psiholoģisko un fizisko sagatavotību.

"Notikušais, visticamāk, kalpo par pamatu šaubīties policistu profesionālajā sagatavotībā. Ja bīstams, pēc policista viedokļa, cilvēks, bruņots ar auksto ieroci, nepakļāvās varas pārstāvju pavēlēm un atradās pietiekami tuvu, lai gaidītu uzbrukumu, kādēļ nevarēja iešaut viņam kājā vai rokā?" pateica Rooda.

Ziņu lente
0