Viedoklis

NATO pilliņā, jeb Kā piedzērušie "ziemeļu atlanti" aizsargā Baltiju

© Sputnik / Сергей Степанов / Pāriet pie mediju bankasВоенные учения НАТО
Военные учения НАТО - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis ir pārvērtušās ne vien par galveno NATO militāro poligonu Austrumeiropā, bet arī par alianses karavīru vaļīgās izklaides vietu.

"Un kāda velna pēc tā NATO mums vajadzīga?" – aizvien biežāk vaicā Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji, ko šausmina kārtējās Ziemeļatlantijas puišu izdarības, raksta Sputnik Lietuva. Baltijas valstis svēti tic: NATO ir stabilitātes un neatkarības garants. Bet Baltijas republikas par pilntiesīgām organizācijas loceklēm kļuva tikai 2004. gadā, tātad gandrīz četrpadsmit gadus pēc savas suverenitātes pasludināšanas. Vienkārša aplēse rāda, ka kopš tā laika pagājuši jau 13 gadi. Vērā ņemams laiks. Un ar ko tad īsti visu šo laiku nodarbojās drošsirdīgie NATO spēki? Jūs droši vien teiksiet – ar kara un politisko sagatavošanos? Tā mēdza teikt padomju laikos. Nekā nebija. Spriežot pēc visa, "ziemeļu atlantus" moka garlaicība.

NATO karavīri. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Piedzērušies NATO karavīri sarīkoja kautiņu Lietuvas bārā

Ko mēdz iesākt veči, ja brīvas naudas papilnam un nekā īsti darāma nav? Pareizi, labākais variants – drusku uzņemt uz krūti. Pēc sirds patikas. Jau labu laiku klīst runas par plankumaino ārzemnieku neadekvāto izturēšanos ciemos pie trim Baltijas māsiņām – Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Vietējie mediji trauksmaini stāsta par "Baltijas valstu nacionālo likumu pastāvīgajiem pārkāpumiem, kas saistīti ar NATO kareivju plostošanu". Pavisam nesen brašie vācu puiši no NATO misijas spēcīgā dzērumā sarīkoja kautiņu bārā Ruklas pilsētā Lietuvā. Vienu no cīnītājiem pēc tam pa taisno no bāra aizveda uz slimnīcu ar traumām. Ziņas par bēdīgo incidentu parādījās tikai 14. oktobrī – nedēļu vēlāk. Visu šo laiku kaunpilno atgadījumu centās slēpt.

Церемония смены американского контингента - Sputnik Latvija
Krievijas AM: ASV "paklusām" izvērsušas Baltijā veselu divīziju

Taču, kā zināms, viss slepenais agri vai vēlu nāk dienas gaismā. Lietuvā ik gadus tiek fiksēti vairāki ar piedzērušo NATO karavīru nepiedienīgo uzvedību. Piemēram, pērnā gada 30. janvāri pussešos no rīta Šauļos tika apturēta automašīna "Volkswagen Golf", ko vadīja iereibis vīrietis. Viņa asinīs tika konstatētas 1,75 promiles spirta. Izrādījās, ka tas ir ASV pilsonis, gaisa policijas misijas kapteinis. Vārdu sakot, atbildīga amatpersona, kas sargā debesis veselās trijās valstīs. Savukārt šī gada sākumā policija Klaipēdā aizturēja veselus trīs ārvalstu karavīrus, kuri sāka kauties ar kārtības sargiem pie nakts kluba. Kareivīgie "atlanti", protams, bija līdz nāvei piedzērušies. 

Viņi uzvedās vaļīgi un ļoti agresīvi. Lai karavīrus nomierinātu, lietuviešu kārtības sargiem pat nācās likt lietā spēcīgus elektrošokerus. Taču arī šo lietu "nobremzēja". Tipiska aizbildināšanās: sak, NATO "karavīrs (i) bija iereibuši ārpus dienesta, bez uniformas. Tāds parasti ir Lietuvas Aizsardzības ministrijas preses dienesta formulējums, ar ko tiek attaisnotas draudzīgo valstu karavīru kārtējās izdarības. Tātad, ja tu esi NATO karavīrs, tērpies civilā, vari darīt, ko vien vēlies. Komandieri visu attaisnos. Taču Lietuvas likumdošana nosaka, ka piedzērušajam šoferim būtu draudējis arests vai soda nauda – pat līdz 19 tūkstoši eiro. Bet ne jau velti mēdz teikt, ka nesodīti nodarījumi provocē jaunas ļaundarības.

Район адажского полигона - Sputnik Latvija
Ādažos sūdzas par NATO karavīru "cūcību"

Skandalozs incidents notika pērnā gada 27. februārī Lietuvas kūrortpilsētā Druskininkos. Policiju izsauca ūdens atrakciju parka Aqua sašutušie darbinieki. Izrādījās, piedzēries amerikāņu brašulis izlauzis aizsargsienu. Pie tam ne jau šādu tādu – aizsargsienu mātes un bērna zonā. Zaudējumi sasniedza ne vienu vien simtu eiro. Par laimi, bērni un viņu vecāki necieta. Jāpiebilst, ka huligāns nebija viens. Parkā aktīvi atpūtās 20 kareivji. Viņi ieradās trijos mikroautobusos. Zināms, ka piedzērušam pat jūra šķiet esam līdz ceļiem, kur nu vēl tik sīka kā Baltijas jūra. Ko tad tur lai saka par ūdens atrakciju parku. Kā jums šķiet, ar ko tas stāsts beidzās? Ne ar ko. Karavīri taču nepļēguroja armijas poligonā. 

Tādu pašu formulējumu izdzirda arī sadusmotie Ventspils iedzīvotāji, kurus šokēja NATO puišu uzvedība vietējos bāros. Pilsētnieku pusē nostājās par mērs Aivars Lembergs. Savā lapā sociālajā tīklā viņš atklāti uzrakstīja, ka piedzērušies karavīri nokārtojuši mazās vajadzības sabiedriskās vietās, vēmuši un dzēruši alkoholu. Vēl vairāk, viņš nosūtīja niknu sūdzību par alianses karavīriem NATO ģenerālsekretāram. Mērs skaidroja, ka karavīri uzvedušies kā "okupantu cūkas, kuri neatzīst Latvijas likumus". Diemžēl arī šajā gadījumā incidents tika noklusēts.

ASV jūras kājnieki operācijas laikā - Sputnik Latvija
Latvijas armija asi reaģējusi uz rīdzinieces publikāciju par NATO karavīriem

No ieroču brāļiem reģionā neatpaliek arī karavīri Igaunijā. Tiesa, tur drošsirdīgo "ziemeļu atlantu" trakās izdarības dzērumā attaisno – jūs neticēsiet! – ar Maskavas roku. "Bet ja nu NATO karavīru kautiņi dzērumā ir Maskavas provokācija?" Jā, tieši tā gada sākumā paziņoja Igaunijas Nacionālās aizsardzības spēku Informācijas departamenta vadītājs Miks Marans. Protams, te nu ir vietā sakāmvārds par mēģinājumiem nogrūst problēmas no slimas galvas uz veselu. Lai nu būtu kā būdams, man pašam kļūst jokaini ap dūšu, domājot par to, kas šodien aizstāv Baltiju. Ja nu šīs piedzērušās divīzijas atmetīs pie malas komandierus? Viņiem taču rokās ir ieroči, turklāt ar katru gadu viņu skaits aug. Ar ko tas viss var beigties?

Varbūt nupat ir īstais brīdis vērt vaļā speciālas atskurbtuves NATO puišiem, pirms vēl nav par vēlu?

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0