Politika

Lietuvas pārstāvim EK pārmesta "mīlestība pret BelAES"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas loceklis no Lietuvas Vitēnis Andrukaitis nepiesardzīgi paudis lojālu attieksmi pret topošo Baltkrievijas AES, tāpēc viņam tiek pārmesta sadarbība ar Kremli un Aleksandru Lukašenko.

RĪGA, 14. septembris — Sputnik. Partijas "Tēvzemes savienība — Lietuvas Kristigie demokrāti" priekšsēdētājs Gabriels Landsberģis vērsies pie premjerministra Sauļa Skverneļa ar lūgumu ierosināt Eiropas Komisijas locekļa Vitēņa Andrukaita atcelšanu no amata, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Seima preses dienestu.

Pēc Landsberģa domām, eirokomisāra apgalvojumi medijos neatbilst Lietuvas enerģētiskās neatkarības politikai un stingrajam viedoklim Baltkrievijas AES jautājumā, tāpēc nodara kaitējumu Lietuvai.

Viņš atgādinājis, ka iepriekš Lietuvas politiskās partijas, valdība un Seims bijuši vienoti jautājumā par BelAES. Kopā viņi centušies darīt visu iespējamo, lai apturētu AES celtniecību. Seimā pat tika pieņemts likums, kas nepieļaus BelAES ražotās elektroenerģijas nonākšanu Lietuvā.

"Iepriekš Kremlis nervozi vēroja Lietuvas politiķu vienotās darbības, un, cik mums zināms, lika lietā lielas pūles, lai nodrošinātu lobēšanu dažādās ES valstīs un pašā Briselē, lai apturētu Lietuvas sekmīgo darbību ar mērķi saliedēt starptautisko sabiedrību Baltkrievijas AES projekta slēgšanai," — teikts viņa paziņojumā premjeram.

Politiķis norāda, ka Lietuvas deleģētais Eiropas Komisijas loceklis Vitēnis Andrukaitis demonstrējis, ka viņam ir nepieņemams Lietuvas oficiālais viedoklis.

"Protams, katram Lietuvas pilsonim ir tiesības uz savu viedokli un tā atklātu izpausmi, taču, ja šis pilsonis ir Eiropas Komisijas loceklis, viņa publikskie izteikumi kaitē Lietuvai un ir ļoti izdevīgi Kremlim," — klāsta deputāts.

Lietuvas Seima - Sputnik Latvija
Lietuvas kultūras ministrei tiek pārmesta "Kremļa propaganda"

Izrādās, Andrukaiša vārdi "atkārto Kremļa un Aleksandra Lukašenko propagandiskos dezinformējošos apgalvojumus par Lietuvu, kaitē Lietuvas drošības interesēm un ir izdevīgi tikai Kremļa ģeopolitiskajiem mērķiem, kuru ierocis ir Baltkrievijas AES projekts, kas rada milzīgus fiziskos draudus Lietuvai un Viļņai".

Pēc Landsberģa domām, Andrukaiša izteikumu amatā ir 2019. gada prezidenta vēlēšanu kampaņa, kurā viņš gatavojoties vākt Kremļa politikai simpatizējošo vēlētāju balsis.

Landsberģis pievērsa uzmanību tam, ka "Eiropas Komisijas locekļu uzvedības kodekss paredz, ka EK loceklim, kurš iecerējis piedalīties vēlēšanās, jāinformē par to ES priekšsēdētājs un jāaiziet neapmaksātā atvaļinājumā".

Konservatoru neapmierinātību izraisījusi Andrukaiša intervija "Sabiedrībā aug individuālisms un egoisms" izdevumam "Ekspres nedēļa". Tajā eirokomisārs apgalvo, no Lietuvas ārpolitika stimulē sabiedrības bailes, ka attiecībās ar Krieviju trūkst ekonomiskās loģikas un Lietuva ar savu viedokli Krievijas jautājumā sajauc politiku un ekonomiku.

Andrukaitis pārmeta Lietuvai protestus pret Baltkrievijas AES, jo Baltkrievija vairāk nekā citi cieta Černobiļas katastofā, tāpēc viena no tās prioritātēm ir Astravjecā celtās AES drošība.

Ziņu lente
0